6 причини да Не дъвчете дъвка


6 причини да Не дъвчете дъвка
Снимка: iStock/Guliver

Дъвченето на дъвка е нещо, което правят милиони хора по света всеки ден. Може би се опитват да спрат пушенето или да ядат по-малко. Всичко се свежда до това да държат устата си заета, а съзнанието далеч от нещата, които се опитвате да избягват. Това не означава, че е добра алтернатива. Редовното дъвчене на дъвка може да доведе до някои други проблеми. Ето и защо не трябва толкова често да дъвчите дъвка:

1. Дъвченето на дъвка може да причини главоболие при тийнейджърите

Проучване е изследвало какво причинява редовното дъвчене на дъвка при 30 млади хора на възраст от 6 до 19 години. Всеки е дъвкал дъвка ежедневно и е страдал от главоболие. Когато един месец са стояли далеч от пакетчето с дъвки, 19 човека са забелязали, че тяхното главоболие изчезнало напълно. Няколко от тях започнали отново да дъвчат след приключването на изследването и болките в главата им се върнали.

2. Дъвченето на дъвка може да увеличи глада ви към вредни неща

Много хора дъвчат дъвка, за да намалят приема на храна. Това работи, но след това те са по-склонни да се хранят с по-ниско качество храна. Това е може би така заради ароматите в дъвката. Те карат зеленчуците да им по-горчив вкус. 

3. Дъвката може да причини темпоромандибуларно разстройство на ставата

Ако дъвчете дъвка повече на едната страна, отколкото на другата има риск да развиете темпоромандибуларно разстройство на ставата. Продължителното дъвчене може също така да причини болки в зъбите, ухото и главоболие.

4. Дъвченето на дъвка е свързано със стомашно-чревни проблеми

Когато дъвчете дъвка, може дори да не осъзнавате, че поемате повече въздух, отколкото нормално бихте. Това може да бъде основен виновник за стомашно-чревни проблеми.

5. Дори дъвките без захар могат да увредят зъбите

Не си мислете, че няма опасност да навредите на зъбите си, ако дъвчете дъвки без захар. Това е много често срещано погрешно схващане. Както диетичната сода не е по-добра за тялото ви, същото важи и за дъвките.

6. Изкуствените подсладители не за полезни за вас

Дъвката е пълна с много изкуствени подсладители. Тъй като е в устата ви, съставките директно се абсорбират от тялото ви посредством вътрешната страна на бузите. Прочетете съставките на пакетчето следващия път, преди да си вземете дъвка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама