Ниско съдържание на мазнини или на въглехидрати: Кое е по-полезно?


Ниско съдържание на мазнини или на въглехидрати: Кое е по-полезно?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали става дума за кето диетата, режима на Аткинс или друг популярен метод за отслабване, нисковъглехидратното хранене е един от най-популярните режими в момента.

На върха на популярността си 18% от американците и 23% от европейците са приемали нисковъглехидратни храни през изминалата година. Има обаче и много хора, които запазват въглехидратите и намаляват мазнините, следвайки подход на хранене с ниско съдържание на мазнини.

От 60-те години на миналия век диетите с ниско съдържание на мазнини имат силно влияние върху много хора.

Вижте още: Ниско съдържание на мазнини или на въглехидрати: Кое е по-полезно?

И така, кой е по-здравословният избор - ниско съдържание на въглехидрати или на мазнини?

На пръв поглед диетите с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати имат сходни ефекти.

Проучване от 2010, публикувано в Annals of Internal Medicine, тества въздействието на диетата с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати в продължение на две години, съчетано с поведенчески консултации. Общо 307 участници с наднормено тегло били разделени на две групи: една, която следвала диетата на Аткинс (само 20 грама въглехидрати на ден), и една, която следвала стандартна диета с ниско съдържание на мазнини (30 процента или по-малко от общите им калории на ден).

Вижте още: 5 ползи за здравето от високопротеинова закуска

Резултатите били донякъде изненадващи. След 12 месеца и двете групи загубили приблизително еднакво количество тегло (11 килограма). И двете групи възвърнали известно тегло през втората година, без значителна разлика между двете групи. Средната загуба на тегло след две години била 7 килограма.

Как тези режими влияят на цялостното здраве?

Въпреки че загубата на тегло често привлича най-голямо внимание, когато става въпрос за дебата с ниско съдържание на мазнини срещу нисковъглехидратно хранене, тези диети могат да повлияят на вашето здраве по други начини.

Доказано е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да предложат повече ползи от диетите с ниско съдържание на мазнини. Това вероятно е така, защото диетите с високо съдържание на протеини са по-засищащи и яденето на много мазнини може да помогне за ограничаване на апетита ви.

А що се отнася до кръвното налягане, изследванията показват, че и двамата режима могат да намалят нивата на кръвното налягане в краткосрочен план.

Така че наистина няма нито един „здравословен“ подход. Най-добрата диета е тази, към която се придържате и с която се чувствате най-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама