Топ 5: Най-добрите диети за жени над 50


Топ 5: Най-добрите диети за жени над 50
Снимка: iStock

Жените над 50 години могат да се възползват от различни режими на хранене, за да съхранят своята жизненост. Най-добрата диета е тази, която можете да спазвате в дългосрочен план и която ви кара да се чувствате добре. За жените, които се опитват да преминат грациозно в по-късните етапи от живота, големият брой диетични опции е главозамайващ, a не всички от тях са полезни за вашето здраве.

Ако сте над 50 години, може би търсите диета, която поддържа сърдечната или мозъчната функция, помага за контролиране на симптомите на менопаузата и подобрява цялостното ви здраве. Ето кои са най-добрите режими.

Вижте още: Каква е разликата между рукола и глухарче

1. Средиземноморската диета

Средиземноморската диета се оценява като един от най-здравословните хранителни модели за почти всеки, включително жени над 50 години.

Въз основа на моделите на хранене на хората в Гърция и Южна Италия през 60-те години на миналия век, тази диета се характеризира с ниско съдържание на наситени мазнини. Състои се основно от зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки и пълнозърнести храни и съдържа зехтин като основен източник на добавени мазнини.

Въпреки че е предимно на растителна основа, този режим също така включва умерени количества риба и млечни продукти, както и малки количества яйца, птиче месо и червено месо.

Десетилетия изследвания показват, че тази диета намалява риска от различни хронични заболявания, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, диабет, рак и „мозъчна мъгла“.

2. Диетата DASH

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт при жени над 50 години.

Нещо повече, нивата на кръвно налягане, основен рисков фактор за сърдечни заболявания, се увеличават значително след настъпването на менопаузата. Диетата „Диетични подходи за спиране на хипертонията“ (DASH) е предназначена за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане.

Характеризира се с ниско съдържание на натрий и акцент върху храни, богати на калций, калий и магнезий, за които е известно, че помагат за намаляване на кръвното налягане.

Вижте още: Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?

Ограниченията на натрия варират в зависимост от вашите лични нужди. Докато някои хора ограничават приема си на натрий до не повече от 2300 милиграма (mg) на ден, други достигат до 1500 mg. Диетата DASH включва главно зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, последвани от умерени количества пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, риба и птиче месо.

3. Флекситарната диета

Флекситарианската диета е полу-вегетариански план, който е предимно на растителна основа, но понякога включва месо, яйца, млечни продукти и риба. Това е добър вариант за диета за всяка жена, която се интересува от увеличаване на приема на фибри и растителни протеини, но също така признава хранителната стойност на животинските продукти и иска да ги яде при необходимост.

В сравнение с вегетарианската или веганската диета, флекситарната диета осигурява повече желязо и омега-3 от храни като червено месо и риба. Освен това има тенденция да съдържа по-високо съдържание на калций - важен хранителен елемент за запазване здравето на костите при жени в постменопауза.

4. Диетата MIND

Възрастта и полът са основни рискови фактори за деменция, чието разпространение е значително по-често при жените, отколкото при мъжете. Всъщност, приблизително две трети от хората с болестта на Алцхаймер са жени.

Диетата Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) е разработена, за да намали шанса за развитие на болестта на Алцхаймер и други видове умствени „упадъци“, свързани с възрастта.

Както подсказва името, той съчетава елементи от средиземноморската и DASH диети, за които е доказано, че поддържат здравето на мозъка. Набляга на храни като пълнозърнести храни, горски плодове, листни зеленчуци, боб, зехтин и мазна риба. Не се препоръчват пържени храни, червено месо, масло, сирене и сладкиши.

5. Интуитивно хранене

Ако сте опитвали безброй модни диети и сте готови да се откажете от диетите завинаги, интуитивното хранене може да е идеалното решение.

Хроничната ограничителна диета може в някои случаи да доведе до различни неблагоприятни ефекти, включително загуба на костна маса, повторно наддаване на тегло, нарушено хранене и влошено качество на живот.

Интуитивното хранене е анти-диетична програма, предназначена да реформира диетичния ви манталитет и да изгради положителна връзка с вашето тяло и храна. Според скорошно проучване интуитивното хранене може да помогне за подобряване на психологическото здраве и да намали вероятността от развитие на неправилно хранене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама