Ето какви сериозни рискове крият за здравето протеиновите диети


Ето какви сериозни рискове крият за здравето протеиновите диети
Снимка: Istock

Когато сте на диета, която насърчава увеличаването на приема на протеини (като Палео, Аткинс или Кето) или просто сте фен на нисковъглехидратното хранене и фокусирането върху повече протеини, може би сте добре запознати с ползи за организма ви. За редовни спортисти, щангисти и бегачи съветът е да се заредят с протеини за възстановяване и растеж на мускулите. Но докато протеинът е от съществено значение за здрава коса, кожа, нокти, мускули, кости и цялостно здраве, лесно е да се увлечете и да консумирате твърде много, преминавайки здравословните граници.

Вижте още: Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите

Един от начините, по които твърде много протеин може да повлияе на живота ви, е чрез здравето на червата, особено ако си набавяте протеина от животински продукти. Фибрите са основно хранително вещество, когато става дума за здравословно храносмилане, а животинските протеини не ги съдържат. Следователно хранителен режим с предимно животински протеини може да доведе до запек, а ако е червено месо, подуване на корема и диария. Това обаче не е единственото нещо, което се случва с червата ви, когато ядете твърде много протеини.

Консумация на протеини може да промени активността на чревния микробиом

Темата за чревния микробиом, неговия състав и как бактериите, гъбичките, вирусите и бактериофагите живеят в хармония помежду си е едновременно разрастваща се и интересна, главно защото се смята, че здравето на червата ви влияе на цялостното ви здраве по толкова много начини. Искате страхотен имунитет? Искате да предотвратите възпалителни заболявания? Жадувате за по-добър сън? Вашият чревен микробиом е отговорен за всичко това. 

Според проучване от 2022 г., направено върху мишки, публикувано в списанието Nature Communications, консумацията на храни с високо съдържание на протеини може да промени начина, по който действа микробиома на червата ви, и това може да доведе до възпалителен отговор, предизвикан от имунната ви система. По принцип твърде много протеин във вашата система е свързано с повишени нива на бактериални извънклетъчни везикули, които тялото ви смята за заплаха.

Коментирайки проучването, водещият автор Джиян Тан споделя:

Чрез увеличаване на антителата в червата може да видите силна защита срещу потенциални патогени, например салмонела, но от друга страна, активираната имунна система може да означава, че сте изложени на повишен риск от колит, възпалително заболяване на червата или автоимунни състояния като болестта на Крон."

Вижте още: Учени: Тези 4 чая забавят драстично стареенето 

След като вече знаете негативният ефект от прекомерната консумация на протеини, сигурно си задавате логичния въпрос - какво е дневното количество протеини, които е полезно да консумирате?

Колко трябва да бъде дневния прием на протеини?

Въпреки че има препоръчителна дневна доза протеин (56 грама на ден за мъже и 46 грама за жени), вашата възраст, нива на активност, телесно тегло и други фактори също влизат в действие, когато говорим за протеини . Ако не сте сигурни, консултирайте се с диетолог, за да може да може да изчили индивидуално за вас колко е препоръчителният прием.  Диетологът Кейт Патън, каза че получаването на около 10% до 35% от дневните ви калории като протеин (с корекции за общото здраве и нива на активност) също е добро измерване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама