Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?


Лекар отговаря: Колко хранителни добавки са твърде много?
Снимка: iStock/Guliver

Калций на хапчета, витамин D на спрей, колаген на прах, течен протеин, екстракт от гъби, дъвчащи бонбони, пълни с ябълков оцет или куркума, мелатонин през нощта – това са само част от добавките, които мнозина приемат на дневна база и списъкът продължава да расте.

Въпреки че има добавка за почти всяка хранителна нужда, можете бързо да откриете, че приемате цели шепи витамини през целия ден. И така, колко добавки са твърде много? Ето какво казват експертите.

Добавките са удобни, но ползите от тях са неубедителни

„По-лесно е да вземете хапче, отколкото да прекарвате време в готвене на прекрасна, вкусна храна. Хората търсят лесно решение, но често добавките обещават повече, а не дават нищо. Да вземем например добавките с куркума. Те са ценени като мощна хранителна добавка, защото могат да се борят с възпалението с полезните курциминоиди. Ефективността обаче зависи от количеството куркуминоиди - имате нужда от 500 до 2000 mg куркуминоиди, а на пазара продуктите съдържат от 47,5 mg до 475 mg.” обяснява д-р Доналд Д. Хенсруд от Mayo Clinic.

Вижте още: Забавят метаболизма: Никога не яжте тези две храни на закуска

Получаването на хранителни вещества чрез храната е най-доброто

Докато добавките изглеждат като чудесно решение, особено ако се надявате да предотвратите заболяване или да подобрите здравето си, придържането към естествени храни често е по-добрият подход.

„По отношение на превантивната медицина, опитвайки се да засилим имунната система, помагайки на тялото да функционира оптимално – просто го оставете да се справя с нещата“, казва д-р Чарлз Табоне от базираното в Лос Анджелис Pause Studio.

Колко хранителни добавки на ден са твърде много?

„Храната лекува и това препоръчвам на моите пациенти. Но има изключения. Витамин D, например. Много хора имат ниски нива на витамин D, а 15 процента от хората на възраст над 65 години имат дефицит и на витамин В12. Така че тези две са изключения на пазара на хранителни добавки и наистина имате нужда от тях. Всички останали витамини и минерали са ненужни, освен ако не са диагностицирани с кръвни изследвания от вашия лекар. Нещо повече – ако нямате доказан дефицит, но приемате добавки, вероятността да увредите бъбреците или черния дроб, е наистина голяма“, казва д-р Доналд Д. Хенсруд.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама