Най-важните витамини, които трябва да пием на 20, 30, 40 и 50 години


Най-важните витамини, които трябва да пием на 20, 30, 40 и 50 години
Снимка: Istock

Всяка възраст има своите предизвикателства и нужди на организма, които са различни от десетилетие на десетилетие. 

Всяка жена има своите специфични нужди. Вземете ги предвид, когато избирате добавки. В зависимост от вашата възраст има определени хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае повече.

Вижте още: Ако ядете това, по-бързо ще отслабнете

Днес ви представяме кои витамини са най-ключови за всяко десетилетие за женския организъм.

Необходими витамини за жени на 20 години

Начинът, по който се отнасяте към костите си сега, играе важна роля за риска от остеопороза по-късно в живота. В този период жените особено се нуждаят от витамин D, който може да бъде набавен чрез излагане на слънце или предписан от общопрактикуващ лекар. Витамин D обикновено върви с витамин K2, който помага за насочването на калция в костите, а витамин D подобрява усвояването на калций.

Също така в този период от живота жените могат да приемат магнезий, който се съдържа основно в зеленолистните зеленчуци, които не се консумират редовно през зимата.

Необходими витамини за жени на 30 години

Тъй като много жени в този период от живота забременяват, омега-3 мастните киселини, които обикновено се препоръчват като добавка, са изключително важни за женския организъм в този период.

Витамините от група В се наричат ​​"витамини на стреса", а жените на 30 години често са изложени на най-голямо напрежение, опитвайки се да намерят баланс между кариера, деца и дом, така че приемът на В комплекс е много важен за тялото им.

Вижте още: Краят на постите е шок за холестерола

Необходими витамини за жени на 40 години

По принцип всички препоръчани по-горе добавки са подходящи за 40+. В това десетилетие много жени навлизат в перименопаузата и нивото на хормоните намалява.

По време на перименопаузата могат да възникнат колебания в нивата на естроген, което може да причини горещи вълни, нощно изпотяване и проблеми със съня. Консултирайте се с вашия лекар и попитайте дали фитоестрогените могат да ви помогнат.

Необходими витамини за жени на 50 години

На 50-годишна възраст жените трябва да наблягат повече на витамин D, калций и витамин К, които могат да бъдат компенсирани с храна, но и с помощта на добавки. Всички витамини, препоръчвани до тази възраст, сега стават изключително необходими за повишаване на качеството на живот.

Коензим Q10

Той се намира естествено в тялото, но може да бъде на ниско ниво поради различни фактори. Коензим Q10 осигурява енергия на всяка клетка в тялото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама