Краят на постите е шок за холестерола


Краят на постите е шок за холестерола
Снимка: Istock

Рождественският пост приключва на 25 декември и много хора, които го спазват, вече мислят какво ще изядат на Коледа след 40-дневното лишение от животински продукти.

Вижте още: Невероятни ползи за здравето от куркумата

Това на практика означава, че по време на поста тялото ни е свикнало с храна, която е по-малко мазна и по-лесно смилаема, или това, което често наричаме "по-лека" храна.

Важни съвети на гастроентеролозите към хората, които постят

Гастроентеролозите предупреждават, че хората обикновено попадат в капана на преяждането след гладуване, защото искат да наваксат всичко, от което са се отказали по време на поста. Специалистите предупреждават, че зад болките в стомаха, подуването на корема, газовете и лошо храносмилане могат да се крият по-сериозни проблеми като камък в жлъчката, остър пристъп на панкреаса, а понякога дори инфаркт. Внезапният прием на животински мазнини може да предизвика холестеролов шок. Хората рискуват повишават рязко да повишат нивата на холестерола и кръвната захар, което от своя страна може да предизвика инсулт или инфаркт.

Как правилно да се "наядем" след пости

Какво би било рационалното хранително поведение след пости? Трябва постепенно да промените начина си на хранене, като вземете предвид факта, че тялото се нуждае от известно време, за да се адаптира към промяната. Това време, необходимо за адаптиране, е различно за всеки човек и зависи от възрастта и здравословното състояние, но в повечето случаи са необходими 3-4 дни.

Вижте още: 3 златни правила за хората с хипертония

Периодът на приспособяване ще бъде по-лесен, ако постепенно въведете в яденето си продуктите, от които сте се лишавали по време на поста. Най-добре е в режима ви, в първите дни след края на ограниченията, да преобладават нискомаслените млечни продукти като: сирене и кисело мляко.

Въпросът с месото седи по същия начин, трябва да е "леко" като: пилешко, пуешко и телешко. Пърженото никога не е добър избор, особено в този период.

Въведете яйца в режима си на хранене, като се стараете да спазвате принципа, който гласи: не повече от четири яйца на седмица.

Не забравяйте да консумирате достатъчно количество плодове, зеленчуци и зърнени храни, както по време на постите така и след тях. Те са богати на фибри и ще помогнат на тялото ви да се справи с по-вредните храни.

Включете риба в менюто си поне два пъти седмично. Освен че е полезно за здравето, то ще улесни и периода на адаптиране към по-мазната храна.

Особено важно е да не се прекалява с храната. Старайте се да се храните умерено и разнообразно.

Изборът на продукти е много важен

Вижте още: Овесено или бадемово мляко: Кое е по-полезно

Протеините трябва да идват от не много мазни меса, риби и млечни продукти.

Въглехидрати от различни видове зеленчуци и зърнени храни.

Мазнините от нерафинирани растителни масла. Количеството прости захари (сладкиши) трябва да се намали максимално. Нека плодовете са вашият първи избор, когато искате да се подсладите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама