6 признака, че имате проблеми с бъбреците


6 признака, че имате проблеми с бъбреците
Снимка: iStock/Guliver

Всеки ден умовете ни обработват тонове информация, а телата ни са натоварени с хиляди задачи. „Благодарение” на напрегнатия живот, който почти всички водим, е възможно да пропускаме някои важни съобщения, които тялото ни изпраща. Ето и кои са признаците, които говорят, че бъбреците ви не функционират съвсем идеално.

Имате проблеми със съня

Когато бъбреците не работят както би трябвало, това означава, че токсините не могат да излязат от организма през урината и остават в кръвта. А повишеното ниво на токсини затруднява заспиването и намалява качеството на съня. От друга страна, хората, страдащи от хронични бъбречни нарушения, по-често страдат от сънна апнея.

Главоболие, умора и обща слабост

Здравите и добре функциониращи бъбреци преобразуват витамин D, отговорен за здравите кости и добро настроение, в хормона еритропоетин. Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни телца. Когато бъбреците не функционират правилно, те произвеждат доста по-малки количества от тези клетки и това води до бърза физическа и умствена умора.

Суха и сърбяща кожа

Както вече казахме, бъбреците се грижат за детоксикацията на организма. Сухата и сърбяща кожа може да е симптом на дехидратация, загуба на ценни минерали и хранителни вещества, което е чест симптом за бъбречни проблеми.

Имате лош дъх и метален вкус

Има различни причини, поради които е възможно да имате метален вкус в устата - от алергии до лошо орална хигиена. Но ако това усещане не преминава каквото и да правите, а се появи и лош дъх, то може би в кръвта ви има доста токсини, които по една или друга причина не могат да напуснат тялото ви.

Затруднено дишане

Връзката между бъбречното здраве и затрудненото дишане се дължи на два фактора. Първо, възможно е някакво количество течност да се е преместило от бъбреците в белите дробове. И второ, доста хора с бъбречни проблеми, страдат от анемия, а тя сама по себе си води до задух понякога.

Подуване на глезените, краката и ръцете

Бъбреците, които не работят правилно, не успяват да отстранят всички течности от тялото. Това води до задържане на натрий, който е основният виновник за подуването на крайниците. Разбира се, това задържане на течности може да е сигнал за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама