7 хигиенни навика, които всъщност са грешни


7 хигиенни навика, които всъщност са грешни
Снимка: iStock/Guliver

Понякога се чудим как хората са оцелели без интернет и безкрайните му съвети как да се грижим за себе си. Понякога наистина имаме чувството, че всеки ден се натъкваме на някаква нова препоръка. Днес обаче няма да ви представяме никакви нови наставления, а ще обърнем внимание на онези навици от личната хигиена, които всички правим, но се оказват грешни.

1. Изплакваме устата след миене на зъби

Зъболекарите казват, че е много по-добре за зъбите ни, ако просто изплюем пастата за зъби след измиване. И обратното – ако жабуркаме вода в устата, ние намаляваме ефектите на флуорида и ставаме по-податливи на кариес.

7 ХРАНИ, КОИТО ПРОЧИСТВАТ ТЯЛОТО ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ

2. Не почистваме четката си за коса

Четките за коса са идеална среда за размножаване на бактерии, затова се препоръчва да ги миете на една или две седмици. Като се има предвид, че обикновено използваме този уред ежедневно, ужасяващо е да си помислим колко време минава, докато не почистим останалите косми и мъртви клетки.

3. Съхраняваме кърпи в банята

Пускането на водата в тоалетната с отворен капак, пръскането на аерозол и общата влага помагат на бактериите да си намерят дом върху привидно чистите и пухкави кърпи.

4. Махаме космите от носа

Обикновено свързваме космите по тялото с нещо нехигиенично, но случаят с носа е друг. Косъмчетата там улавят прах и други алергени от директното навлизане в белите дробове, така че по-добре ги оставете на мира.

5. Мием ръцете с гореща вода

Цели поколения пораснаха с убеждението, че горещата вода се бори с микробите, но няма никаква разлика между високите и ниските температури от чешмата. Вашата вода трябва да е около 100 градуса, за да елиминира бактериите, тоест кипяща. Но разлика от 10 градуса няма да промени нищо, така че не мъчете кожата на ръцете си излишно.

6. Не перем завесата за душ

Завесите за душ са най-доброто място за влаголюбиви бактерии. Затова е важно да се пере поне веднъж месечно и в никакъв случай не трябва да се влачи по пода.

7. Слагаме дезодорант веднага след душ

Много от нас бързат да си сложат дезодорант веднага след душ, но всъщност това е лоша идея. Освен ако кожата не е перфектно суха, дезодорантът няма да се представи добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама