7 научни причини да сте магнит за комарите


7 научни причини да сте магнит за комарите
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да седите навън в компания, където един човек е истински магнит за комари, а други изглеждат напълно имунизирани срещу досадното насекомо? Според ентомолози и научни изследвания това не е в главата ви: има много подкрепени от изследвания причини, поради които комарите са привлечени от вас. Някои са напълно извън вашия контрол и са свързани с генетиката ви, докато други могат да бъдат избегнати, като просто смените дрехите си.

Вижте още: Медуза разкри тайната на вечния живот

Днес ви представяме 7 причини, които ви правят мишена за комари:

1. Кръвна група

Още през 70-те години на миналия век учените са изследвали дали кръвната група на човека го прави по-привлекателен за комарите. Проучванията сочат, че различните видове комари предпочитат различни кръвни групи, като хората произвеждат секрет, който дава информация на комара каква е кръвта ви. В над 80% от случаите комарите предпочитат хора с нулева кръвна група.

2. Комарите обичат сладки аромати

Ако през лятото обичате да използвате сладки аромати за кожата си като парфюми, душ гелове и кремове, то няма да останете незабелязани от комарите, които са истински фенове на тези миризми. Те са естествено склонни да търсят източници на нектар, който е в изобилие в цветята и вие определено ги помамвате с имитиращите аромати, които ви превръщат в неустоима плячка за насекомото.

Вижте още: С тази натурална смес ще се отървете от досадните насекоми вкъщи

3. Пот

Потта определено е отблъскващ аромат за хората, но не на това мнение са комарите. Изследване от 2019 г., публикувано в Current Biology, сочи че с антените си комарите надушва млечната киселина в нашата пот и са силно привлечени от аромата ѝ.

4. Телесна температура

Не е нужно да сте най-потния в компанията, за да станете мишена на комарите, достатъчно е да сте с най-високa телесна температура. Насекомите са привлечени от въглеродния диоксид, който издишваме, а той се увеличава, когато сме прегрели, спортуваме или се задъхаме.

5. Бира

Вие обичате да пиете бира през лятото, но трябва да знаете, че това ви превръща в перфектната вечеря за комарите. Проучване от 2002 г., публикувано в Journal of the American Mosquito Control Association (JAMCA), показва че комарите са предпочели да кацат върху участниците, които са пили бира и не са ухапали нито един от доброволците, които са пили вино.

Вижте още: Внимание това растение може да убие кучето ви 

6. Бременни жени

Всички обичат и уважават бременните жени, но за комарите те са направо неустоими. Това се дължи на факта, че имат по-висока телесна температура, а освен това нивата на хормоните им са толкова завишени, че не остават незабелязани от комарите.

7. Тъмни дрехи

Освен според миризмата, комарите си набелязват жертвите и по цвета на дрехите. Любимите цветове на комарите, с които ги привличате са черно, определени нюанси на синьо, червено и оранжево. Те виждат и се ориентират най-добре в тези тонове. За отблъскване на комарите експертите препоръчват да носите светли и пастелни дрехи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама