7 ползи от смеха


7 ползи от смеха
Снимка: iStock/Guliver

Смехът наистина е най-доброто лекарство. И сега науката доказва някои от многото ползи от него. Ето седем причини, поради които да се смеете по-дълго, по-силно и по-често:

1. В скорошно изследване, публикувано в списанието Geriatrics and Gerontology International, изследователите открили, че терапията със смях понижава депресията при по-възрастните хора.

2. Същото изследване открило, че смехът също подобрява качеството на съня и намалява безсънието.

3. Смехът може да облекчи и болката. В изследване, публикувано с испанското списание Revista de Enfermeria, учените открили, че смехът предизвиква намаляване на хроничните мускулно-костни болки.

4. Редовният смях подобрява работата на кръвоносните съдове и усилва потока на кръвта, което е от полза за сърдечносъдовото здраве.

5. Според експертите споделянето на смеха с други хора помага за изграждането на по-дълбоки и здрави връзки между тях.

6. Смехът е доказан лек срещу стреса, защото помага за намаляване на стимулирания от кортизола стресов отговор на организма. Когато стресовият отговор стане хроничен, може да доведе до напълняване в областта на корема и изтощаване на надбъбречните жлези.

7. Смехът подсилва имунната система и ѝ помага да отблъсква инфекциите. Независимо дали се борите с грип, настинка или дори рак, смехът е чудесно лекарство.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама