Шамфъстъците са едни от най-полезните ядки, предлагащи набор от хранителни вещества, които подобряват здравето. Прочетете, за да откриете защо лекарите препоръчват редовно да ги консумирате.
По-здрави черва
Само в 30 грама шамфъстък ще откриете забележителните три грама фибри – сложен въглехидрат, който поддържа здравето на червата и храносмилането ни по много начини. Първо, фибрите насърчават редовността на храносмилането, като придвижват храната през стомашно-чревния (GI) тракт – поради което често се наричат „груба храна“. Този въглехидрат обаче също така поддържа здравето на червата, като служи като храна за здравословните бактерии, живеещи в микробната общност, базирана в дебелото черво, наречена чревен микробиом. Микробиомът влияе положително върху няколко области на нашето здраве – включително храносмилателното здраве.
Още: Топ 5 на най-здравословните ядки, които трябва да ядете всеки ден
Имунно здраве
Една от другите области на здравето, на които биомът е от полза, е нашата имунна система – въпреки че други хранителни вещества, открити в шамфъстъка, също така благоприятстват имунното здраве. Медта е мощен антиоксидант6, който помага за предпазване от причиняващите болести свободни радикали в тялото, докато манганът повишава имунния ни отговор. Витамин B6 също така поддържа имунната ни система, като допринася за производството на бели кръвни клетки, което помага в борбата с инфекциите
Метаболитно здраве
Шамфъстъците са едни от най-нискокалоричните ядки, а черупката им помага да се насърчи осъзнатото хранене, като ви забавя. Междувременно фибрите и протеините, които тези ядки съдържат, бавно усвояват, за да регулират естествено нивата на кръвната захар (и енергията) след хранене. Това се изразява в чувство на по-голямо удовлетворение и ситост след консумация на шамфъстъци – допълнително подпомагащо контрола на теглото.
Още: 5 супер идеи за какво да използвате черупките от шамфъстък (ВИДЕО)
За сърцето
Шамфъстъците подпомагат здравето на сърцето, като помагат за понижаване на LDL (липопротеини с ниска плътност или „лош“) холестерол. Това се постига предимно чрез действието на разтворими фибри, които се свързват с този тип холестерол, който е силно свързан със сърдечните заболявания. Високите нива на ненаситени мазнини, открити в тези ядки, обаче също работят за намаляване на нивата на холестерола, като допълнително намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това, калият дори помага за регулиране на нивата на кръвното налягане, друг ключов аспект на риска от сърдечно-съдови заболявания.
За очите
В шамфъстъка ще откриете и растителни съединения, които подобряват здравето на очите, включително лутеин и зеаксантин, които всъщност са растителни пигменти. „Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди в шамфъстъка, които му придават зеления и лилавия цвят и най-важното, допринасят за здравето на очите“, казва Лойд. Рандомизирано контролирано проучване от 2025 г.12 дори специално свързва приема на шамфъстък с подобрени резултати за здравето на очите, илюстрирайки колко изразена е тази полза.
За тъканите и костите
Шамфъстъкът съдържа висококачествен протеин – ключов за поддържане на здравето на тъканите. Този ядков продукт съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ни не може да произведе самостоятелно. Въпреки че протеинът е най-известен с това, че подпомага растежа, поддръжката и възстановяването на мускулите, той е от полза и за повечето тъкани в тялото – от органи и кожа до коса и дори ДНК – по подобен начин. Освен това, медта е минерал, който помага на тялото ни да създава и възстановява кръвоносни съдове и съединителна тъкан. И накрая, манганът в шамфъстъците поддържа здрави и силни кости.
За мозъка
Нашата нервна система зависи от витамин B6, за да подпомогне когнитивното развитие и здравето на мозъка – а някои изследвания дори разкриват по-нисък риск от болестта на Алцхаймер при хора с по-високи нива на мед. И още едно предимство на процъфтяващия чревен микробиом е подобреното настроение и здравето на мозъка.