8 причини редовно да ядем авокадо


8 причини редовно да ядем авокадо
Снимка: iStock/Guliver

Авокадото напоследък все по-често намира място в менюто на българина заради многото си здравословни ползи. Този плод от Централна Америка е пълен с полезни вещества, вкусен е и може да ги използвате както за солени, така и за сладки ястия.

Ето и 8 причини да си хапвате авокадо редовно:

1. Богати на нутриенти

Авокадото е изключително богато на нутриенти и има близо 20 витамина и минерали. Ето какво точно се съдържа в едно авокадо със среден размер: 53% Витамин К, 41% Фолиева киселина, 33% Витамин С, 28% Пантотенова киселина, 28% Калий, 26% Витамин В6, 21% Витамин Е и 19% Мед.

2. Източник на здравословни мазнини

Макар че съдържанието на мазнини в авокадото е високо, то е богато на "добри мазнини", сред които мононенаситени мазнини. Този тип може да намали риска от сърдечен удар, а също така понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.

3. Помага да поддържате здравословно тегло 

Изненадващо, яденето на авокадо всъщност може да ви помогне да отслабнете. Проучване, публикувано в Nutrition Journal, е открило, че яденето само на половин авокадо на обяд е помогнало на пълни хора да се чувстват по-дълго сити след това.

4. Помага при възпаления

Хроничните възпаления в тялото са виновни за появата на астма, алергии и артрити, Алцхаймер, сърдечносъдови болести и рак. Авокадото помага в битката с възпаленията, благодарение на съдържанието на олеинова киселина, мононенаситена мазнина в зехтина, която е отговорна за много от неговите здравословни свойства.

5. Здрава кожа и коса

Един плод съдържа 20% от вашата ежедневна доза Витамин Е, който предпазва телесната тъкан от увреждане от свободните радикали и помага в битката със стареенето. Вместо да купувате скъпи кремове с Витамин Е, просто яжте авокадо или пък опитайте масло от авокадо.

6. Подобрява абсорбацията на нутриенти

Когато става въпрос за витамини, минерали и други нутриенти, няма значение колко ядем. Наистина. Това, което е от значение, е колко абсорбираме. Някои нутриенти са масно разградими, което означава, че трябва да се комбинират с мазнини, за да може тялото ни да ги усвои. Такива са Витамин А, Витамин Е, Витамин К, а също така някои определени антиоскиданти. Добавянето на авокадо в салатата със спанак, маруля и моркови показва, че участниците абсорбират антиоксидантите алфа-каротин 8,3 пъти, бета-каротин 13,6 пъти и лутеин 4.3 пъти по-добре от тези, които ядат салатата без авокадо.

7. Подобрява храносмилането

Фибрите са важен компонент на всяка балансирана диета - те помагат да храносмилателната ви система да работи гладко. Едно авокадо съдържа 13 грама, около 54% от препоръчителната ви дневна доза фибри.

8. Подобрява настроението

Едно авокадо на ден може да повдигне настроението ви, благодарение на съдържанието на витамини и минерали, особено на калий и фолиева киселина.

Някои проучвания са открили връзка между липсата на калий и депресията. Фолиевата киселина също помага при лошо настроение и знаци на депресия. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама