8 признака, че имате дефицит на витамин С


8 признака, че имате дефицит на витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Витамин С е доказано един от най-важните витамини в човешкото тяло. Той изпълнява някои доста ключови функции и наличието му в организма е изключително важно. Когато на тялото му липсва достатъчно количество витамин С, то страда. Ако имате недостиг, ще се появят някои от следните симптоми:

1. Увреждане на косата

Витаминът се грижи за здравината, еластичността и плътността на косъма. Ако имате недостиг, то косата ви значително ще изтънее и ще започне да пада повече от обикновено. Това е така, защото витамин С поддържа белтъците и колагена в тялото, а те от своя страна са градивни елементи на косата.

2. Постоянна промяна на настроението 

Липсата на Витамин С може да доведе до минорно настроение, дори до депресивни състояния. Този витамин е пряко свързан с емоционалното ви здраве. Ето защо, ако се почувствате тъжни, отпаднали и депресирани, доза витамин С ще ви помогне да се съвземете.

3. Умора 

Тя може да бъде причинена от изключително много неща. Недостигът на витамин С може също да бъде причина за постоянната отпадналост и чувство на умора. Това е така, защото липсата на витамина е причина тялото ви да не може да си отпочине достатъчно добре.

8 ПРИЧИНИ ПОСТОЯННО ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ УМОРЕНИ

4. Болки в тялото 

Витамин С спомага за усвояването на някои доста важни минерали. Липсата му пък възпрепятства усвояването им. Ако страдате от дефицит на витамин С, тялото ви не произвежда достатъчно колаген, а това е причина за честите и неприятни болки в тялото.

5. Суха кожа 

Както може би сте чували, този витамин предотвратява загубата на колаген и еластин. Тоест, той поддържа кожата здрава, еластична и гладка. Дефицитът му е възможно да предизвика изсушаване на кожата и дори може да доведе до преждевременно състаряване. Ако забележите появата на фини линии и бръчки по кожата, погрижете се за нея като започнете да осигурявате на тялото си нужното количество от ценния витамин.

6. Сърдечно-съдови заболявания

Дефицитът на витамин С е една от причините за появата им. Той има антиоксидантно действие, което спомага за прочистването на кръвта и елиминирането на токсините. Също така подпомага функцията на клетките, вените и артериите.

7. Хронични инфекции

Пaтогените са причина за голяма част от заболяванията. Ако в тялото ви има дефицит на витамин С, защитните механизми на организма значително намаляват. Това ви прави слаби и податливи на инфекции, вируси и бактерии.

8. Бавно заздравяване на рани 

Липсата на витамина в тялото води до бавно заздравяване на ранените участъци. Това е така, защото той е важен за правилното снабдяване на тялото с кислород. Също така той се грижи за клетъчното здраве. Дори е възможно да се появяват синини през нощта, ако в тялото ви няма достатъчно количество витамин С.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама