Гъбите намаляват холестерола

  • Гъбите намаляват холестерола
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 25.09.2018 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Консумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско изследване.

В същото време изследваната група, която консумирала около 60 грама масло на ден, повишила холестерола си с 14%. Контролната група, която консумирала същото количество масло в комбинация със 100 грама гъби, намалила холестерола си с 4%.

Въз основа на тези резултати е установено, че гъбите са перфектният "пречиствател" на кръвта. 


Специалистите по хранене ги наричат "растително месо", защото освен приятен вкус и аромат, те имат изключителна биологична стойност. Гъбите имат почти същото качество като животинското месо и съдържат редица минерални съставки, най-вече калий, а в по-малки количества калций, фосфор, желязо и магнезий. Те са богати на фибри и съдържат витамини В2, D и С.

В биологично отношение гъбите са особено ценни поради белтъчините и особено поради така важните аминокиселини. Интересен факт е, че пресните гъби притежават 2% протеини, а изсушените – 22%.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.