Храни, които всяка жена да яде за добър хормонален баланс


Храни, които всяка жена да яде за добър хормонален баланс
Снимка: iStock/Guliver

Бихме искали да се преструваме, че нощната пица няма да се върне да ни преследва, но подуването, чувството за тежест и пъпките са много реални последици. Това е така, защото нашата диета оказва ключова роля в балансирането на нивата на хормоните в тялото ни, което от своя страна контролира настроението, енергийните нива, храносмилането, метаболизма и либидото. Затова ви представя някои храни, които трябва да включите в менюто си, за да балансирате хормоните си.

Сладки картофи

Сигурно вече знаете, че по-голяма част от въглехидратите във вашето хранене трябва да бъдат комплексни, за да може вашето тяло по-лесно да ги разгражда и абсорбира. Но знаете ли, че добрите въглехидрати също така поддържат нашите яйчници здрави? Тези въглехидрати като сладки картофи, кафяв ориз и киноа помага да се поддържат нивата на захарта стабилни, което осигурява здравословна среда за функционирането на яйчниците. Гледайте да си осигурявате от 50 до 70 грама сложни въглехидрати ежедневно.

Кръстоцветни зеленчуци

Има основателна причина защо тези зеленчуци напоследък са толкова модерни. Кръстоцветните зеленчуци като кейл, карфиол и брюкселско зеле помагат на вашия черен дроб да метаболизира естрогена, основният женски хормон, който контролира вашия месечен цикъл и поддържа хормоналните нива в изправност. Прекалено много фибри могат да причинят запек и лошо храносмилане, така че консумирайте около 1 чаша на ден.

Сьомга

Няма нужда да ядете тази риба всеки ден, но е препоръчително да присъства поне веднъж седмично в менюто ви. Сьомгата е идеална, тъй като е богата на Омега-3 мастни киселини, които понижават кръвното налягане и нивата на триглицеридите. Хранителните вещества в сьомгата също така имат противовъзпалителни свойства, които спомагат за поддържане на здрава кожа, кости и зъби.

Авокадо

Този вкусен плод е зареден с добри мазнини като омега 3-мастни киселини, а също така витамините Е, К и C, които помагат за балансирането на естрогена. От гледна точка на красотата здравословните мазнини в авокадото подхранват кожните клетки, правейки кожата ви хидратирана и блестяща. Препоръчително е да приемате не повече от половин авокадо.

Бадеми

Бадемите са здравословни мазнини, богати на протеини, фибри и съдържат важни витамини. Те също така помагат за контролирането на кръвната захар, намаляването на кръвното налягане и нивата на холестерола, а също така и за понижаването на чувството на глад. Това е така, защото бадемите повишават нивата на хормона холецистокинин, който е свързан с чувството за ситост. Опитайте се да ядете поне 11 бадема всеки ден.

Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени и омега-9 мастни киселини, както и важни витамини и антиоксиданти. Той контролира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане и понижава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. Също така изследване, публикувано в British Journal of Nutrition, е открило, че диета, богата на зехтин, може да помогне за по-бързото изгаряне на мазнините. Добавете 5 чаени лъжички в храната си всеки ден, за да получите препоръчителното количество.

Кисело мляко

Живите и здравословни бактерии в киселото мляко поддържат червата в добра форма, като балансират естрогена, щитовидната жлеза и нивата на фитоестроген. Това е изключително важно, ако преминавате през перименопаузата, менопауза или имате симптоми на ПМС. Лактобацилус е най-разпространеният пробиотик, който помага за контролирането на непоносимостта към лактоза, газове, диария, запек и други храносмилателни проблеми. Ако избягвате млечни продукти, може да си набавите ежедневната доза пробиотици от ферментирали храни като кимчи и мисо супа.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама