Йога Нидра - пътешествие към нас самите


Йога Нидра - пътешествие към нас самите
Снимка: iStock/Guliver

Само когато успяваме да запазим вътрешното си равновесие, можем да продължаваме да управляваме сами живота си  – в една все по-непредсказуема и несигурна външна среда. Когато усещането, че нещо в света не е наред, и страхът за бъдещето обземат все повече хора, темата за това как да се освободим от тревогата, стреса и нервното напрежение става все по-важна. Йога Нидра е най-универсалната, лека, приложима за всеки йога практика за XXI век и води към спокойствие и душевен мир.

ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ГРАНИЦАТА НА ЗАСПИВАНЕТО

Йога днес е широко достъпна и в същото време трудно достижима. В свърхизобилието от информация, в което сме потопени, става все по-трудно да задържим внима­нието си към нещо определено за по-дълго време и да постоянстваме в постигането на далечна цел. Искаме всичко да се случва веднага, ако е възможно – в рамките на 10 минути, след това бързо губим интерес. Мнозина са обхванати от ентусиазъм, когато започват с поредния курс, семинар или йога практика, за да го заменят бързо със следващото най-ново предложение – разочаровани, че и този път не се е случило чудото.

Ние не си даваме сметка във всекидневието, че коли­чеството информация в подсъзнанието на човек в наше време е огромно, хиляди и хиляди пъти по-голямо дори от това на човека само преди 50 години. Това не е само по себе си лошо – информацията е енергия, ако тя бъде насочена разумно, с нея може да бъде постигнато много. Но ако движението ѝ бъде оставено изцяло на хаоса, оп­ределяно от случайно запаметени и усвоени някога ука­зания, навици, модели, родителски съвети и заповеди, от пропагандата или рекламата, резултатите ще бъдат също така хаотични, неспокойни и възможно тревожни и вредни.

Без контрол върху вътрешните си процеси, върху мисленето си, се отдалечаваш от себе си и се превръ­щаш в автомат, който механично пропилява ресурсите си за живот, времето си и онова, за което си тук.

В йога Нидра първата стъпка е постепенно да спреш неосъзнавания приток на сетивна информация отвън, който автоматично подбужда в подсъзнанието начи­на, по който се чувстваме в момента – психичните ни състояния, – и определя мислите и поведението ни.

В началото достатъчно е да имаш записа с програ­мата и място, където да легнеш на спокойствие. Истин­ски трудното е да започнеш да се занимаваш с йога Нид­ра и да не заспиш по време на заниманието. Всъщност трудността е да задържиш вниманието си върху онова, което искаш да постигнеш от себе си. Времето, в което живеем, предлага много възможности за разсейване и бягство. За нетренирания ум постоянството е равно­ силно на истинско изпитание.

Йога Нидра не е сън, а работа със сънищата на буд­ния делник на границата на заспиването.

Затова започни пътешествието си с йога Нидра. От­дели един час сутрин, нагласи часовника за час по-рано и бъди твърд и последователен в решението си. Както не би си позволил да изпуснеш самолета за важно пъ­туване, което си подготвял от месеци и за което имаш билет, не пропускай часа си за йога Нидра, каквото и друго да съдържа програмата за започващия ден.

Не след дълго ще откриеш, че сънят не ти липсва, а напротив – упражняването на йога Нидра всяка сутрин ти дава повече сили и повече увереност, че този ден ще бъде не ден на случайното лутане, а такъв, какъвто би искал да бъде в мечтите ти.

РЕШЕНИЕТО ДАВА ПОСОКА НА ПОДСЪЗНАНИЕТО

Йога Нидра е техника на Свами Сатянанда за работа с подсъзнанието. Целта на йога Нидра е не само дълбока релаксация, но в състояние подобно на сън да се рабо­ти със складираната в подсъзнанието информация, да се преодолеят автоматични модели на мислене, които пречат във всекидневието, и дори отвъд това...

В този смисъл йога Нидра НЕ Е една от безброй­ ните леки техники да станеш милионер и да получиш желания мъж, докато удобно си спиш.

Нидра следва строго традицията на йога и ако ня­маш изгарящо вътрешно желание да постигнеш себе си, дори с цената на жертви и лишения, не се полъгвай, че йога Нидра е за теб.

Вярно е, че изходното положение в йога Нидра е дълбока релаксация и че това е приятно и отпускащо в делника. Вярно е, че дълбокото отпускане е необхо­димост за всеки в днешно време. Ако използвате про­грамите по йога Нидра за отпускане, в това няма нищо лошо, но това още не е йога Нидра.

Йога Нидра е път към една цел – и посоката се фор­мулира в Санкалпа.

В традицията на йога тази дума е свързана с на­мерението за постигане на духовна цел, която е от полза за всички. Решението е основата на занима­нието с йога Нидра, защото е послание, отправено директно към подсъзнанието. То е команда за посо­ката и често може да означава смяна на посоката в живота.

Аз ще пробудя своя духовен потенциал.

Аз ще бъда положителната сила за развитието на другите.

Аз ще бъда успешен във всичко, което предприемам.

Аз ще бъда по-осъзнат и резултатен.

Аз ще постигна съвършено здраве.

Това са решения, които дава като пример Свами Сатянанда.

А какво е твоето решение? Помисли ли вече за това?

Свами Сатянанда пише да не се бърза при форму­лирането на това решение – веднъж взето, то не бива да се променя. Необходимо е време и практика, докато това решение пусне корени в подсъзнанието и започне да дава плодове.

Когато Санкалпа – решението ти е готово, напиши го на лист хартия и го дръж до леглото си една-две седмици. Чети го винаги сутрин и вечер, нека това са последните думи, с които заспиваш и първите, с които се събуждаш.

Тогава, когато мисленето е най-тихо, питай сърцето си – това ли е твоята посока?

Санкалпа не е някакво самовнушение, а избор на посока – първото, което правим, преди да поемем на пътешествие.

 

Из "Вътрешният лечител", Любомир Розенщайн

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама