Как да отслабнем, без да гладуваме


Как да отслабнем, без да гладуваме
Снимка: iStock/Guliver

По сметките на диетолозите в света днес съществуват 30 хиляди диети. Две трети от жените експериментират върху себе си, като се опитват да променят начина си на хранене, но без да се замислят за последиците. Така всяка година в следствие на диета в света умират десетки хиляди жени на възраст до 35 години, а много повече нанасят вреди да здравето си.

Според председателя на руската асоциация по диабет Михаил Богомолов връщането на килограмите след диета се дължи на няколко причини: метаболизма, който зависис от възрастта, физическото натоварване, генетичната предразположеност и други особености на организма.

Според него, така популярните нисковъглехидратни диети дават само временен резултат. Ако не промените структурата на мускалната тъкан, която е присобобена да използва въглехидратите за енертия, то след две седмици организмът ще започне да разглага не мазнините , а мускулите и вътрешните органи – черен дроб, сърце, бъбреци, обяснява Богомолов.

По думите му трябва да се мисли за промяна в храненето не за ден-два, а за зял живот.

Медиците отдавна предупреждават и за вредата на монодиетите, които биха могли да доведат до проблеми със сърдечно-съдовата система, стомаха и други заболявания.

Специалистът напомня, че всяка радикална диета в крайна сметка води до забавяне на обмяната на веществата. По този начин организмът се презастрахова от бъдещ стрес и глад, като разтяга количеството на приетата храна за по-дълъг срок. Ако рязко ограничите храненето и продължите да лежите на дивана, то ефектът ще бъде обратен, обяснява още Богомолов.

Мазнинините в тялото се изгарят най-ефективно със спорт.

Всички резки мерки в промяната на теглото са предварително обречени на провал. не са здравословни. Само след половин година тялото става способно с помощта на промяна в храненето да започне да намалява теглото за сметка на мазнините. Ако избързате ще получите повторно затлъстяване – мазнините ще започнат да се натрупват върху вътрешните органи, като затруднява работата им.

Богомолов съветва хората, които искат да отслабнат, да започнат да си водят дневник, в който да записват не само какво и кога са яли, а защо.

От значение и как членовете на семейството ще се отнесат към желанието ви да отслабнете и промяната в храненето.

Според специалиста не трябва да се опитваме да намаляваме теглото си с повече от 800 г-1 кг на седмица. Т.е. За година е здравословно да се отслабва с 10-12 кг. На по-резките промени организмът ще реагира със стрес и загубеното тегло ще се завърне скоро.

Ако стремежът да се отслабне придобие патологичен характер, може да се стигне до анорексия, изтощение и да се стигне до оказването и на психологическа помощ.

Богомолов обяснява кои са психическите последици на ограничаването на храненето. По думите му понижаването на калорийността може да предизвика безсъние в първата част на нощта, чувство за безпокойство, тревога.

По думите му свалянето на килограми ще е успешно от психологична гледна точка, когато не е самоцелно. Отслабването трябва да бъде средство за постигането на други цели: напр. Да влезете в любимата ви рокля, която ви е малка, да сте по-привлекателна за партньора ви, да влезете във форма за лятото. Тогава вероятността за успех ще е много по-голяма. Т.е. Трябва да да си зададете въпрос:“За какво ми е нужно да отслабна?“ и да си отговорите правилно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама