Как да се предпазим в големите жеги


Как да се предпазим в големите жеги
Снимка: iStock/Guliver

За да се предпазите от топлинен удар, има няколко неща, които може да направите.

През лятото на повечето хора им пада кръвното налягане, заради което трябва да избягвате да се разхождате в най-топлите часове на деня и да пиете много вода. Ако усетите неразположение, седнете някъде и си вземете айран или нещо със захар, което да нормализира състоянието ви. Добър вариант е сладоледът, тъй като е едновременно сладък и студен.

При температура над 30 градуса организмът изразходва около 3-4 литра за денонощие, което количество е двойно на изпареното през другите сезони. Затова трябва да пием поне  2-3 литра вода или по десет чаши на ден.

Консумирайте повече зеленчуци и плодове и по-малко месо.

За да избегнете слънчев удар в най-горещите дни, носете светли дрехи и слънчеви шапки, които ви предпазват от силното слънце.

Тъй най-уязвими в жегата са възрастните и малките деца е препоръчително те да ограничат разходките в най-горещите часове на деня. 

Избягвайте тежките физически дейности, който допълнително натоварват организма и сърцето.

Не правете резки топлини промени. Ако навън е над 30 градуса, температурата в помещението, в което сте, не трябва да бъде прекалено ниска, тъй като при излизане навън може да почувствате неразположение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама