Кантарджиев разкри кога ще е пикът на коронавируса у нас


Кантарджиев разкри кога ще е пикът на коронавируса у нас
Снимка: БГНЕС

Пикът на заразата с коронавирус ще дойде в следващите дни. Това обяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

"Нашата страна стои добре. Оперативният щаб сме тясна група специалисти и предлагаме мерки. Ежедневно имаме срещи и коментираме. Мерките, които взехме, не са крути, но взети навреме. Затова в момента сме държавата с най-малко заразени и най-малко смъртни случаи", подчерта Кантарджиев.

"Църквата не е причина за увеличаването на заразените, а хората, които тръгнаха по провинцията. Нашите притеснения бяха, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват светлите празници, ще стане опасно", добави Кантарджиев.

"Всеки лекар трябва да мисли пациента за потенциален заразен. Трябваше още януари, когато се заговори за този вирус и Световната здравна организация (СЗО) твърдеше, че има малък риск за Европа, всички болници да си набавят маски и защитни екипи. А не сега шеф на голяма болница с огромен капацитет и внесени държавни пари да иска от министъра реактиви", коментира Кантарджиев.

ТОВА СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, КОГАТО СЕ ЗАРАЗИ С КОРОНАВИРУС

"Все още не се е преодоляло едно нещо - моите колеги-лекари в провинцията се успокояват, че при тях няма да дойде. И в моментът, в който докажем първия случай, настъпва една паника и искат да се изследва целия медицински персонал и роднини. А с PCR тестовете се търсят първите симптоми, всички болни с пневмония и третото нещо е, че търсим работещи колективи на индустрията и инфраструктура с проява на заболяване. С ръка на сърцето мога да кажа, че в националния център никой не си е плащал теста", заяви още Кантарджиев.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама