Това се случва с тялото, когато се зарази с коронавирус (ВИДЕО)


Това се случва с тялото, когато се зарази с коронавирус (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Общото между всички вируси е, че навлизат в клетките на тялото и след това започват да ги атакуват отвътре. Коронавирусът, официално наричан Sars-CoV-2, може да нахлуе в тялото ви, когато го вдишате (след като някой кашля наблизо) или докоснете замърсена повърхност, а след това лицето си и по-конкретно – очите, носа или устата си.

COVID-19 първо заразява клетките, покриващи гърлото, дихателните пътища и белите дробове и ги превръща в миниатюрни "коронавирусни фабрики", които произвеждат огромен брой нови, болни клетки.

На този ранен етап някои хора могат изобщо да не развият симптоми, останали в неведение за битките, които имунитетът им води вътрешно. Времето между инфекцията и появата на първите симптоми варира в широки граници, но средно е 5-10 дни. Лекото неразположение е всичко, което повечето хора ще изпитат.

Това е едно от най-добрите средства за силен имунитет

COVID-19 протича като грипоподобна инфекция за 8 от 10 души, а основните симптоми са треска и суха, дразнеща кашлица. Болки в тялото, болки в гърлото и главоболие са възможни, но не са гарантирани. Температурата пък е резултат от реакцията на имунната ви система срещу инфекцията. Организмът разпознава вируса като враждебен нашественик и сигнализира на останалата част от тялото, че нещо не е наред, отделяйки химикали, наречени цитокини. Те „събуждат” имунната система, но също така причиняват болки в тялото и треска.

При 4 от 10 човека кашлицата ще премине във влажна с гъст секрет, съдържащ мъртви белодробни клетки, убити от вируса. Тези симптоми се лекуват с почивка на легло, много течности и парацетамол. Този етап продължава около 10 дни, но вирусът остава активен в организма дори след отшумяване на симптомите.

Ако заболяването прогресира, това се дължи на реакцията на имунната система към вируса. При част от хората се появяват усложнения като пневмония. При нея малките „торбички” в дробовете започват да се пълнят с вода вместо с кислород и в крайна сметка могат да причинят задух и затруднено дишане. Някои хора ще се нуждаят от апарат, който да им помогне да дишат. Смята се, че този етап засяга около 14% от хората в световен мащаб, като може да варира спрямо възрастта на населението, хроничните белодробни заболявания и пушенето.

НЕТИПИЧНИ СИМПТОМИ НА КОРОНАВИРУСА ВИЖТЕ ТУК

Около 6% от случаите се влошават до критично състояние. Проблемът е, че имунната система е извън контрол и причинява щети по цялото тяло. Това може да доведе до септичен шок, когато кръвното налягане падне до опасно ниски нива и органите престанат да работят правилно. Синдромът на остър респираторен дистрес, причинен от възпалението в белите дробове, спира тялото да получава достатъчно кислород. Тя на свой ред пък нарушава функцията на бъбреците да пречистват кръвта.

В следващото видео може подробно да видите какво се случва в тялото при заразяване с COVID-19:

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама