Практически съвети при аутизъм


Практически съвети при аутизъм

Британският специалист Джон Клемънтс предлага ефективни и дългосрочни стратегии за подхождане към най-често срещаните поведенчески прояви при аутизма като физическата агресивност, самонараняването, нанасянето на материални щети в книгата си „Поведенчески проблеми при аутизма“ (с подзаглавие „Как да помогнем на хората с разстройства от аутистичния спектър да преодолеят поведенческите и емоционалните трудности“).

Самият автор споделя: „Можем да помогнем на човека с аутизъм – бил той дете, юноша или възрастен – да престане да разрешава проблемите си по начини, които имат такава висока цена, а това ще донесе положителни последствия както за него, така и за останалите членове на семейството и за семейството като цяло.“

Клемънтс привежда множество реални примери, като редом с тях дава практически идеи за интервенция. В помощ на читателите са въпросници, упражнения за изследване на всеки проблем и разработване на подходящ план за действие, както и дневник, в който да се следят изпробваните стратегии и наученото. Книгата е написана за практическа семейна употреба и застъпва идеята, че промените в поведението на хората с аутизъм са бавен и мъчителен процес. Според Клемънтс обаче чрез постоянство и решителност стъпка по стъпка е възможно подобряването както на техния живот, така и на този на близките им.

Джон Клемънтс е британски клиничен психолог с над трийсетгодишна практика, фокусирал своята работа предимно към хората с проблеми от аутистичния спектър. Основна цел в неговата работа е да окаже подкрепа на хората с този проблем, на техните семейства и на специалистите, работещи с тях. Заемал е редица ръководни постове в здравната и университетската система на Великобритания. През 1996 г. заминава за САЩ, където десет години работи като консултант в Калифорния. През 2006 г. се завръща във Великобритания. Автор е на седем книги и над сто научни публикации.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама