Прилики и разлики между грип и коронавирус


Прилики и разлики между грип и коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Заболяването, причинено от новия тип коронавирус, има някои прилики със сезонния грип, както и значителни разлики. Световната здравна организация (СЗО) в ежедневен бюлетин, публикуван в Женева, обясни как да избегнем объркване на двете болести.

Що се отнася до приликите, и двата вируса причиняват респираторно заболяване, което може да се прояви по различни начини - от липсата на симптоми до тежки форми, водещи до смърт.

Второ, предаването на повечето вируси става чрез контакт с въздушни капчици и чрез фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми. Затова е много важно да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна кърпа, когато кашляте, припомнят специалистите. ю

Съществуват обаче много разлики между новия вид коронавирус и грипния вирус. Един от тях е различна скорост на разпространение. Грипният вирус има средно по-кратък инкубационен период и интервала между следващите инфекции. Той е около три дни, докато при болестта, причинена от новия коронавирус, средно, от пет до шест дни.

При грип предаването на вируса става главно преди появата на симптомите, а при заразяване с коронавирус такова "безсимптомно предаване", според информацията, която сега е на разположение на СЗО, не е основният двигател на разпространението на болестта.

Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус. В случай на грип болните деца са един от значимите източници на инфекция, докато при коронавирус децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните. Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска в сравнение с други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, отколкото възрастни от деца.

Въпреки че симптомите и на двете заболявания са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е различен. При заразяване с коронавирус в 15% от случаите заболяването е тежко, а при 5% е изключително тежко. При грип делът на тежките и изключително тежки случаи е по-нисък. Смъртността в случай на коронавирус е 3-4%. При сезонен грип той е значително по-нисък.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА ВИЖТЕ ТУК

От многото превантивни мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите от новия коронавирус, носенето на маска за лице е една от най-разпространените. За съжаление обаче здравните експерти не смятат, че това ще помогне много.

"Има някаква полза в това", казва Ерик Тонер, учен от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, пред Business Insider.

Маските за лице са предназначени да улавят големи замърсители и частици. Има два често срещани вида: хирургически маски (вляво) и респиратори N95(вдясно).

Респираторите N95 филтрират повечето частици от околния въздух, предотвратявайки дишането на частици с диаметър до 0,3 микрона. Тези видове маски често се използват, когато качеството на въздуха е лошо поради дим от пожар или замърсяване и са проектирани да прилягат плътно към лицето. Когато се носят правилно, N95 респираторите блокират поне 95% от малките частици във въздуха. Така респираторите могат да филтрират някои капчици, пренасящи коронавирус. Самият коронавирус измерва между 0,05 и 0,2 микрона в диаметър, според неотдавнашна статия в The Lancet.

Междувременно хирургическите маски са предназначени да предотвратяват преминаването на капчици и пръски от устата на човек до близките повърхности или хора. Така че те са предназначени преди всичко като физическа бариера, за да се предпази доставчиците на здравни грижи или болни хора да не разпространяват собствените си микроби, пренасяни в устата, върху пациентите. Носенето на хирургическа маска е далеч по-разхлабено от респиратор N95, защото има отвори около краищата. Много хора обаче не носят нито един от двата вида маска за лице правилно - носещите често преместват маските отстрани, за да докосват лицата си, нарушавайки бариерата, която маската трябва да създаде. Това прави защитата неефективна. Брада или мустаци по лицето също могат да нарушат уплътнението.

Всеки, който проявява симптоми, трябва да носи маска, казва CDC. Те също трябва да се обадят на своя лекар преди да посетят медицински кабинет или болница.

Както стана ясно, България от днес, 13 март, е в извънредно положение заради разпространението на коронавирус. То ще продължи до 13 април 2020 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама