Как да се подготвим за епидемия?


Как да се подготвим за епидемия?
Снимка: Getty Images/ Guliver

Ще започнем с това, че паниката не е ничий приятел, за разлика от добрата подготовка. Така че, вместо да „кършите пръсти“ и да се стресирате заради евентуално слагане под карантина, по-добре направете всичко по силите си, за да преминете през този период със спокойствие. И тъй като ние сме против презапасяването с хранителни продукти, а и не само, днес ще ви дадем няколко насоки какво включва ефективната подготовка.

Според Ребека Кац, директор на Центъра за глобална здравна наука и сигурност в университета в Джорджтаун, това означава старомодно планиране за вашето семейство – тип „какво бихте купили в случай на природно бедствие“.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МИТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУСА

1. Лекарства

Ако приемате ежедневно лекарства като хапчета за кръвно налягане, диабет и други, уверете се, че имате достатъчно, за да ви стигнат за няколко седмици. Други медикаменти, които е хубаво да имате в аптечката си за всеки случай, са:

- температуропонижаващи

- болкоуспокояващи

- прахчета за вирус/грип

- електролитни напитки (в случай на стомашен вирус)

2. Препарати за почистване

Все още не знаем точно колко дълго коронавирусът, който причинява COVID-19, може да оцелее на повърхности. Но Стивън Морс, професор по епидемиология в Колумбийския университет, споделя, че общото между другите коронавируси, е фактът, че повечето обикновенипочистващи препарати, съдържащи белина или алкохол, ще ги убият. Ето кои са домакинските принадлежности, които да не забравяте да купите. Разбира се, ако имате малко дете, не забравяйте да вземете достатъчно памперси.

- Тоалетна хартия

- Антибактериален сапун

- Веро

- Препарат за под

- Препарат за други повърхности

- Мокри кърпички

3. Хранителни продукти

Разбира се, всички хора мислят за снабдяването с достатъчно издръжливи храни в килера си. Най-важното е да не изпадате в паника и да грабите каквото видите по стелажите на магазините. Пазарувайте със списък, мярка и спокойствие. Според повечето лекари хората забравят да купят най-важните храни, а именно тези, които се намират във всяка болница – пилешки и зеленчуков бульон, обикновени бисквити и сухари.

- олио, зехтин, масло

- захар, сол

- пакетирани храни – боб, леща, ориз

- тестени изделия – макарони, спагети, юфка

- замразени продукти – зеленчуци, картофи, месо и риба

- консерви

- мед, ядки, ябълки

- храна за домашните любимци

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама