Риба за по-здрав сън


Риба за по-здрав сън
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от Пенсилванския университет. Изследването им бе публикувано в портала Eurekalert.

Предишни изследвания показваха влиянието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената дейност. Но не бе достатъчно изучена връзката между нивото на интелекта (IQ) и подобряването на съня, твърдят авторите.

Изследването бе проведена сред 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% бяха момчета и 46% момичета. Те отговаряха на въпроси колко честа са яли риба, след което бяха подложени на тест за равнището на интелект. В същото време техните родители преценяваха качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените.

Резултатите показаха, че децата, които са яли риба най-малко веднъж седмично, са имали по-малко на брой нарушения на съня. Освен това при теста за интелигентност те средно са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които консумират риба рядко или изобщо не я ядат.

На децата трябва да се дава по-често риба, смятат учените. Детето може да я приема дори от 2-годишна възраст. "Децата добре чувстват миризмата. Ако не са свикнали с нея, може да избягват да ядат риба“, поясни Дженифър Пинто-Мартин, която е участвала в изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама