Силвена Роу: Бобът подмладява, а киселото зеле е полезно за червата


Силвена Роу: Бобът подмладява, а киселото зеле е полезно за червата
Снимка: bTV

Chef Силвена Роу сподели днес в предаването "Тази сутрин", че е привърженик на био-хакинга. Става въпрос за "хакване" на физиологията.

Той може да бъде много лесен и елементарен в домашни условия, а в същото време да достигне до най-високо технологичните постижения на науката.

"Искам биологичната ми възраст да намалява. Веднъж в годината правя тестове и се оказва, че моята биологична възраст е 36 г. Аз обаче правя много неща, за да го постигна. Био-хакването е практика, която създава възможност да се самоусъвършенстваш от биологична и химична гледна точка", обясни Силвена Роу, която е в България за снимките на новия сезон на MasterChef.

"Не отричам конвенционалната медицина, но искам да наблегна на превенцията, да се предпазя, доколкото мога. Сократ е казал, че храната е истинското лекарство и трябва да ядем правилно. Ако ядем боклуци, ние ще сме като едно боклукчийско кошче. Ако ядем хубава храна, ще светим и ще имаме енергия", допълни тя. "Благодарността дори за едно парченце шоколад след ужасен ден е важна, защото невроните кореспондират помежду си и ти се успокояваш. Красотата на живота е да знаеш колко ти е необходимо и достатъчно."

Пред Антон Хекимян топ-кулинарката сподели, че залага основно на храната, а не на изкуствените добавки. Важно е да се знае, че с тези супер съставки не можеш да прекалиш и няма кошмарни странични ефекти. Тя даде пример със собствения си организъм и факта, че тя е повишила нивото на репродуктивните си хормони, въпреки че не смята да има още деца. Освен храната, сънят също е елемент на био-хакването. Трябва да се спи поне 7- 8 часа. Важно е и да се спортува.

Chef Силвена Роу показа суперхраните, които консумира. А именно кълнове от броколи, които са генетичен модулатор и изчистват пътищата на оксидативен стрес. По думите й те убиват клетките на рака в ранна фаза на развитието им, тъй като съдържат сулфорафан. 2-3 с.л. от кълновете се слагат в буркан, който трябва да е с капачка на дупчици. Добавя се вода. Сместа се оставя на тъмно 12 часа, след което водата се сменя. След 24 часа водата се изцежда и те започват да покълват. По този начин се консумират. Кълновете от броколи могат да се слагат във всичко – в салати, в сандвич, в манджа, както и да се прави смути с тях. Те вдигат имунитета и предпазват от вируси. Причината е, че в тях има съставката сулфорофан, която действа на клетъчно ниво. 100 кг броколи се равняват на 100 г кълнове от броколи.

Тя сподели, че дори майка й консумира суперхрани като мача, чия и кълнове. И допълни, че българските продукти като стария боб също имат изключителни свойства. Фасулът действа подмладяващо, киселото зеле е изключително полезно за червата и благодарение на такива продукти страната ни е била част от тъй наречената синя зона на здраве. "България е една бутикова страна, в която лесно можем да се организираме и да си изградим качество на хранене. Забелязвам, че много добре се развива биопроизводството. Откривам изключителни продукти", допълни тя.

Chef Роу каза още, че човешкият организъм няма нужда от захар и я сравни с наркотик. Посъветва да я избягваме, защото е много вредна. Черният шоколад, обаче, е полезен за мозъка и го препоръча в малки количества. Не бива да прекаляваме и с месото. Добре е да се консумира не повече от 70 г на ден.

Според журито на MasterChef дори и най-лошото генетично наследство има едва 15 – 20 % роля в живота на организма. Останалите 80 % се дължат на правилно хранене и чист начин на живот. "Това е новият лукс – това, което ядеш, а не коли, чанти, яхти и т.н.", допълни тя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама