Това трябва да знаете за тестовете за коронавирус

  • Това трябва да знаете за тестовете за коронавирус
    Дата: Снимки: A1
Дата: 05.05.2020 Снимки: A1
Iwoman.bg

Какви тестове се използват, за да се определи дали в организма на човек се е настанил новият вид коронавирус? Къде и как може да се направят изследвания за това, обяснява в свой материал "Дойче веле".

В последно време в света се появиха все по-нови тестове, способни да определят дали в организма има коронавирус SARS-CoV-2. Към края на април съществуваха повече от 150 различни видове тестове, които могат да бъдат разделени основно на две групи – такива, които показват наличието на вируса и предоставят информация дали човек е потенциален източник на зараза, и такива, които определят дали човек е бил заразен по-рано с коронавирус.

Бързи тестове за коронавирус

За да се провери дали човек е заразен в момента и може ли да зарази други хора, се прилагат така наречените PCR – тестове, които се провеждат на принципа на полимеразната верижна реакция. Негова алтернатива е тест, направен с помощта на изотермична амплификация на ДНК – образуване на допълнително копие на части от ДНК. Той действа по сходен начин, както PCR.

И при двата метода от пациента се взема секрет с помощта на памучен тампон. След това се взема ген от генетичния материал от пробата и от него се формират допълнителни копия. С помощта на специфична биохимична реакция, наречена агарозна електрофореза, се определя дали в генетичния материал има вирус.

Ако такъв липсва, това невинаги означава, че човекът не е заразен. Вирусът може да се намира в други части на организма. Това обяснява и факта защо при някои пациенти, които вече са преболедували COVID-19, PCR – тестовете по-късно може да бъдат положителни. Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен сравнява това с опита да се хване златна рибка в аквариум с помощта на мрежа. Ако мрежата е празна, това не означава, че в аквариума няма риба.

СПИСЪК С ЛАБОРАТОРИТЕ, В КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ТЕСТВАМЕ У НАС

Тест, който показва наличието на инфекция в миналото

Серологичният тест (ELISA) показва наличието на антитела в кръвта, които имунната система е изработила в борбата срещу вируса. За целта е необходимо да се вземе кръвна проба, която се подлага на лабораторен анализ. Съществува подобен бърз тест за коронавирус, който може да се направи от лекар.

От пациента се взема капка кръв, както при изследване за диабет, поставя се в специален контейнер и се смесва с реагенти.

Ако пробата се оцвети в друг цвят, това означава, че човекът вече е преболедувал и има създаден имунитет. Производителите на тези тестове предупреждават, че положителни резултати може да се получат и при хора, които са били болни от други коронавирусни инфекции, а не от COVID-19.

Кой трябва да си направи тест?

Тестовете, показващи наличието на вирус в момента, са особено важни, за да се определят лицата, контактували със заразени хора, да бъдат поставени под карантина и да се изолира заразеният.

Серологичните тестове са важни, за да се установи колко човека вече са преболедували безсимптомно и дали това е достатъчно за създаването на колективен (стаден) имунитет. Това ще помогне на политиците да предприемат правилни мерки за сваляне на ограниченията, въведени заради пандемията. Тестовете са важни и за да се разбере, доколко ефективна е ваксината.

Източник: БГНЕС

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.