Учени разкриха защо жените изпитват оргазъм


Учени разкриха защо жените изпитват оргазъм
Снимка: iStock/Guliver

Въпросът за това защо жените изпитвам оргазъм отдавна обърква науката. До сега не е изведено научно обоснован извод, който да обясни удоволствието, което изпитват жените по време на оргазъм. Сега учените предполагат, че при древните жени оргазмът е могъл да предизвика овулация непосредствено по време на половия акт, пише Daily Mail.

Някога оргазмите са били жизненоважни за стимулирането на овулацията. Тогава в женския организъм узрялата яйцеклетка се е отделяла непосредствено по време на секса. При много животни, като зайците, котките и камилите това все още е така. Но при хората и приматите е различно. Овулацията се случва веднъж по време на един цикъл, който продължава 28 дни жени, 29 дни при самките на орангутаните и до 37 при самките на шимпанзетата. Учените предполагат, че някога в по-ранния период от човешката еволюция овулацията е предизвиквала оргазъм по време на секса.

Съществуването на женския оргазъм интригува по две причини: от една страна той не е необходим за репродуктивния успех на жената, а от друга страна нова невроендокринен рефлекс е прекалено сложен, за да бъде еволюционна случайност, обясняват учените от университет в Йейл. Те използват термина „невроендокринен“, който означава комбинация от стимулиране на нерви и отделяне на хормони.

Учените от университа в Йейл са започнали да проверяват теорията, според която оргазмът е еволюционно наследство, останало от времената, когато хоратата са се намирали в по-ранен период на еволюцията.

При опити с зайци е било установено намаляване на вероятността за овулация с 30% при потискане на оргазма.

Макар да не е изяснен точният механизъм как оргазмът провокира овулация при зайците, авторите на изследването преполагат, че след като пълната липса на оргазъм понижава вероятността от възникване на овулация, то той играе важна роля за отделянето на яйцеклетките.

Учените отбелязват, че възникването на овулация при оргазма е механизъм, който все още съществува при много животни, но е загубил ролята си при други видове.

"Привеждаме експериментални данни, които повишават вероятността за това,че женският оргазъм се е развил на основата на овулацията, предизвикана от сношението, пишат авторите на изследването. Този извод помага да се интерпретира трудно обяснимите аспекти на женската сексуалност, като ниското ниво на женския оргазъм.

Макар и функцията на оргазма да се е променила предни изследвания показват, че еволюционните промени също затрудняват постигането на оргазъм от жените. Клиторът, който при повечето жени се нуждае от стимулиране за постигането на оргазъм, с времето се е преместил в по-малко централно място и затова той не се подлага на стимулиране по време на проникването, допълват учените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама