Затлъстяването при децата е плашещо


Затлъстяването при децата е плашещо
Снимка: iStock/Guliver

Нивата на затлъстяване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия, което означава, че 124 милиона момчета и момичета по целия свят са с наднормено тегло, според ново проучване.

Анализът в The Lancet е най-големият по рода си и разглежда развитието на проблема със затлъстяването в над 200 страни.

Деца, които страдат от затлъстяване са по-склонни да развият този проблем и като възрастни, а това ги излага на риск от сериозни здравословни проблеми, посочват експерти.

Обездвижването сред децата е сериозно предизвикателство. Стотици проучвания показват, че физическата активност предлага не само тонус и здраве, но и големи ползи в различни сфери от училищния живот на децата. Спортът и движението помагат на учениците да учат по-бързо и да усвояват по-лесно, да създават по-силна връзка с училището, да получават по-високи оценки и като цяло да бъдат по-щастливи, по-мотивирани, по-самоуверени и с по-добро поведение в клас.

Изследователите смятат, че широката достъпност и популяризирането на евтини храни с високо съдържание на мазнини е една от основните причини за развитието на проблема.

Най-голямото увеличение в броя на затлъстелите деца и юноши е в Източна Азия. В Китай и Индия са наблюдават темпове "балон" през последните години. Полинезия и Микронезия имат най-висок процент от всички – около половината от младото население в тези страни е с наднормено тегло или със затлъстяване.

Изследователите казват, че ако сегашните световни тенденции се запазят, "затлъстяването" скоро ще бъде по-често срещано от "поднорменото тегло". Броят на момичетата и момчетата с поднормено тегло в световен мащаб намалява от 2000 г. насам, когато достигна и своя връх.

През 2016 г., 192 млн. млади хора са били с поднормено тегло – все още значително повече от броя на младите хора, които са били с наднормено тегло, но това изглежда, че скоро може да се промени.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама