Адаптогени: Какво представляват и какви са техните ползи?


Адаптогени: Какво представляват и какви са техните ползи?
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният живот е тясно свързан със стреса. Замърсена атмосфера, забързано ежедневие, прекалено много работа, липса на достатъчно сън, нездравословен начин на живот - всичко това намалява способността на организма да устоява на негативни фактори. В резултат на това податливостта към болести се увеличава, концентрацията и физическият потенциал намалява и общото здравословно състояние се влошава.

Тук на помощ идват Адаптогените -  растения, билки или гъби, които имат способността да се адаптират към нуждите на организма  и да му помогнат да се адаптира към стресовите фактори и променящите се условия на околната среда. За разлика от повечето лекарствата, които се насочват към точно определен проблем, адаптогените въздействат на цялото тяло, като успокояват, укрепват, и повишават способността на организма да се справи със стреса. Те са полезни както за професионални спортисти, така и за хората, които водят по-активен начин на живот.

Какво представляват адаптогените?

Адаптогените подобряват устойчивостта на организма към различни вредни фактори. По принципа им на действие те приличат на имуностимуланти, но тези понятия не бива да се бъркат. Те спомагат за повишаване на имунитета, ускоряват метаболизма, имат антиоксидантно действие, нормализират топлообмена и други процеси и живот, повишават устойчивостта на психоемоционален стрес.

Същността на адаптогенните добавки е способността да се подобри адаптацията към различни видове стресови фактори:

биологични - вируси, бактерии, гъбички;

физически - температурни промени, физическа активност;

химически - влиянието на токсини, тежки метали;

емоционални - преживявания, безпокойство;

психологически - депресия.

Адаптогените съдържат мощни антиоксиданти, чието действие е насочено към защита срещу увреждане на клетъчните митохондрии, мембрани и ДНК. Продуктите и добавките, съдържащи адаптогени, нормализират работата на сърдечно-съдовата система и доставката на кислород до клетките, стимулират синтеза на протеини, отговорни за "запечатването" на увредените тъканни места. Тези свойства ги правят идеални за повишаване на скоростта, издръжливостта и силата при спортистите.

Билковите адаптогени са известни с най-голямата си ефективност. Второто място заемат изкуствените. Най-популярните лекарства включват:

Корен от женшен

Тонизиращ адаптоген с антиоксидантно, противовъзпалително, антиастматично, кардиотонично и имуностимулиращо действие. Традиционно използван в китайската медицина, се смята, че червеният женшен е най-стимулиращият от адаптогените.

Подробен анализ на резултатите от клиничните изпитвания показва, че редовната употреба на тинктура от женшен помага за по-доброто понасяне на неблагоприятни условия (топлина, шум, повишен психически и физически стрес), повишава умствената активност и интелектуалната работа. Женшенът не бива да се комбинира с кофеин. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Корен от ашваганда

Използва се в традиционната аюрведична медицина повече от 2500 години. Днес често се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, синдром на хронична умора, апатия, състояния на тревожност и нервно изтощение, тъй като този адаптоген има лек седативен ефект.

Консумирането на ашваганда помага за намаляване на стреса, подобряване на паметта и увеличаване на защитните сили на организма.

АФА

Синьо-зелени кламатски водорасли, богати на минерали  - калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк и други. Те се усвояват отлично от човешкия организъм и са пълноценен естествен източник на минерали, аминокиселини, ензими, антиоксиданти, хлорофил, бета-каротин, витамини и други.

Препоръчват се при големи психически и физически натоварвания, срив на имунната система, стрес, хронична умора, депресии, нервно-психични разстройства, възстановяване след инфаркт, възстановяване след тежки и продължителни заболявания, болест на Алцхаймер и Паркинсон, епилепсия, анемия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама