Ако имате тези симптоми, може би имате бъбречна инфекция


Ако имате тези симптоми, може би имате бъбречна инфекция
Снимка: iStock

Бъбречната инфекция е вид инфекция на пикочните пътища. Mоже да започне в тръбата, която пренася урината от тялото (уретрата) или в пикочния мехур. Инфекцията може да стигне до единия или двата бъбрека. Инфекцията на бъбреците се нарича още пиелонефрит.

Инфекцията на бъбреците изисква незабавно медицинско лечение. Ако не се лекува правилно, инфекцията може да причини трайно увреждане на бъбреците. Или бактериите могат да се разпространят в кръвта и да причинят опасна инфекция.

Лечението на бъбречна инфекция често включва антибиотици, които може да се прилагат в болницата.

Симптоми

Симптомите на бъбречна инфекция могат да включват:

  • Треска
  • Втрисане
  • Усещане за парене или болка при уриниране
  • Необходимост от често уриниране
  • Силно, продължително желание за уриниране
  • Болка в гърба, отстрани или в слабините
  • Гадене и повръщане
  • Гной или кръв в урината
  • Урина, която мирише лошо или е мътна
  • Болки в корема

Кога да посетите лекар

Уговорете час при вашия лекар, ако имате симптоми на бъбречна инфекция. Също така се консултирайте с него, ако се лекувате за инфекция на пикочните пътища, но симптомите ви не се подобряват.

Тежката бъбречна инфекция може да доведе до опасни усложнения. Те могат да включват отравяне на кръвта, увреждане на тъканите на тялото или смърт. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате симптоми на бъбречна инфекция и кървава урина или гадене и повръщане.

Причини

Бактериите, които навлизат в пикочните пътища през уретрата, могат да се размножават и да пътуват до бъбреците ви. Това е най-честата причина за бъбречни инфекции.

Бактериите от инфекция в друга част на тялото също могат да се разпространят чрез кръвния поток до бъбреците. В редки случаи инфектираната изкуствена става или сърдечна клапа може да причини бъбречна инфекция.

Рядко се случва бъбречна инфекция след бъбречна операция.

Рискови фактори

Факторите, които увеличават риска от бъбречна инфекция, включват:

Да бъдете жена

Уретрата е по-къса при жените, отколкото при мъжете. Това улеснява пътуването на бактериите извън тялото до пикочния мехур. Уретрата, която е близо до вагината и ануса, също улеснява навлизането на бактерии в пикочния мехур. Веднъж попаднала в пикочния мехур, инфекцията може да се разпространи до бъбреците. Бременните жени са изложени на още по-висок риск от бъбречна инфекция.

Има запушване на пикочните пътища

Всичко, което забавя потока на урината или затруднява пълното изпразване на пикочния мехур, може да повиши риска от бъбречна инфекция. Това включва камък в бъбрека, стеснена уретра или увеличена простатна жлеза.

С отслабена имунна система

Медицински състояния като диабет и ХИВ могат да отслабят имунната система. Някои лекарства също могат да намалят имунитета. Те включват лекарства, приемани след трансплантация на орган, които помагат за предотвратяване на отхвърлянето.

Има увреждане на нервите около пикочния мехур

Увреждането на нервите или гръбначния мозък може да блокира усещането за инфекция на пикочния мехур. Това може да затрудни разпознаването кога инфекцията достига до бъбрек.

Вижте още: 6 храни, които нашите бъбреци обичат

Използване на уринарен катетър

Уринарните катетри са тръби, използвани за отвеждане на урината от пикочния мехур. Катетри понякога се използват след хирургична процедура или диагностичен тест. Те се използват и при хора, които са приковани на легло.

Имате състояние, което кара урината да тече по грешен начин

При везикоуретерален рефлукс малки количества урина изтичат от пикочния мехур обратно в тръбите, които свързват пикочния мехур и бъбреците. Хората с това състояние са изложени на по-висок риск от бъбречни инфекции, когато са деца и когато станат възрастни.

Усложнения

Ако не се лекува, бъбречна инфекция може да доведе до потенциално сериозни усложнения, като:

  • Белези на бъбреците. Това може да доведе до хронично бъбречно заболяване, високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.
  • Отравяне на кръвта. Бъбреците филтрират отпадъците от кръвта и връщат филтрираната кръв в останалата част от тялото. Инфекцията на бъбреците може да причини разпространение на бактерии в кръвта.
  • Усложнения при бременност. Бъбречна инфекция, която възниква по време на бременност, може да увеличи риска от раждане на бебе с ниско тегло.

Предотвратяване

Намалете риска от бъбречна инфекция, като вземете мерки за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Особено жените могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища, ако:

  • Пийте течности, особено вода. Течностите могат да помогнат за премахването на бактериите от тялото, когато уринирате.
  • Уринирайте веднага щом имате нужда. Не отлагайте уринирането, когато почувствате желание.
  • Изпразнете пикочния мехур след полов акт. Уринирането възможно най-скоро след секс помага за изчистването на бактериите от уретрата. Това намалява риска от инфекция.
  • Избършете внимателно. Избършете отпред назад след уриниране и след изхождане. Това помага да се предотврати разпространението на бактерии в уретрата.
  • Избягвайте използването на продукти в областта на гениталиите. Дезодорантните спрейове в областта на гениталиите или душовете могат да бъдат дразнещи.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама