Ако имате тези симптоми, може би имате бъбречна инфекция


Ако имате тези симптоми, може би имате бъбречна инфекция
Снимка: iStock

Бъбречната инфекция е вид инфекция на пикочните пътища. Mоже да започне в тръбата, която пренася урината от тялото (уретрата) или в пикочния мехур. Инфекцията може да стигне до единия или двата бъбрека. Инфекцията на бъбреците се нарича още пиелонефрит.

Инфекцията на бъбреците изисква незабавно медицинско лечение. Ако не се лекува правилно, инфекцията може да причини трайно увреждане на бъбреците. Или бактериите могат да се разпространят в кръвта и да причинят опасна инфекция.

Лечението на бъбречна инфекция често включва антибиотици, които може да се прилагат в болницата.

Симптоми

Симптомите на бъбречна инфекция могат да включват:

 • Треска
 • Втрисане
 • Усещане за парене или болка при уриниране
 • Необходимост от често уриниране
 • Силно, продължително желание за уриниране
 • Болка в гърба, отстрани или в слабините
 • Гадене и повръщане
 • Гной или кръв в урината
 • Урина, която мирише лошо или е мътна
 • Болки в корема

Кога да посетите лекар

Уговорете час при вашия лекар, ако имате симптоми на бъбречна инфекция. Също така се консултирайте с него, ако се лекувате за инфекция на пикочните пътища, но симптомите ви не се подобряват.

Тежката бъбречна инфекция може да доведе до опасни усложнения. Те могат да включват отравяне на кръвта, увреждане на тъканите на тялото или смърт. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате симптоми на бъбречна инфекция и кървава урина или гадене и повръщане.

Причини

Бактериите, които навлизат в пикочните пътища през уретрата, могат да се размножават и да пътуват до бъбреците ви. Това е най-честата причина за бъбречни инфекции.

Бактериите от инфекция в друга част на тялото също могат да се разпространят чрез кръвния поток до бъбреците. В редки случаи инфектираната изкуствена става или сърдечна клапа може да причини бъбречна инфекция.

Рядко се случва бъбречна инфекция след бъбречна операция.

Рискови фактори

Факторите, които увеличават риска от бъбречна инфекция, включват:

Да бъдете жена

Уретрата е по-къса при жените, отколкото при мъжете. Това улеснява пътуването на бактериите извън тялото до пикочния мехур. Уретрата, която е близо до вагината и ануса, също улеснява навлизането на бактерии в пикочния мехур. Веднъж попаднала в пикочния мехур, инфекцията може да се разпространи до бъбреците. Бременните жени са изложени на още по-висок риск от бъбречна инфекция.

Има запушване на пикочните пътища

Всичко, което забавя потока на урината или затруднява пълното изпразване на пикочния мехур, може да повиши риска от бъбречна инфекция. Това включва камък в бъбрека, стеснена уретра или увеличена простатна жлеза.

С отслабена имунна система

Медицински състояния като диабет и ХИВ могат да отслабят имунната система. Някои лекарства също могат да намалят имунитета. Те включват лекарства, приемани след трансплантация на орган, които помагат за предотвратяване на отхвърлянето.

Има увреждане на нервите около пикочния мехур

Увреждането на нервите или гръбначния мозък може да блокира усещането за инфекция на пикочния мехур. Това може да затрудни разпознаването кога инфекцията достига до бъбрек.

Вижте още: 6 храни, които нашите бъбреци обичат

Използване на уринарен катетър

Уринарните катетри са тръби, използвани за отвеждане на урината от пикочния мехур. Катетри понякога се използват след хирургична процедура или диагностичен тест. Те се използват и при хора, които са приковани на легло.

Имате състояние, което кара урината да тече по грешен начин

При везикоуретерален рефлукс малки количества урина изтичат от пикочния мехур обратно в тръбите, които свързват пикочния мехур и бъбреците. Хората с това състояние са изложени на по-висок риск от бъбречни инфекции, когато са деца и когато станат възрастни.

Усложнения

Ако не се лекува, бъбречна инфекция може да доведе до потенциално сериозни усложнения, като:

 • Белези на бъбреците. Това може да доведе до хронично бъбречно заболяване, високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.
 • Отравяне на кръвта. Бъбреците филтрират отпадъците от кръвта и връщат филтрираната кръв в останалата част от тялото. Инфекцията на бъбреците може да причини разпространение на бактерии в кръвта.
 • Усложнения при бременност. Бъбречна инфекция, която възниква по време на бременност, може да увеличи риска от раждане на бебе с ниско тегло.

Предотвратяване

Намалете риска от бъбречна инфекция, като вземете мерки за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Особено жените могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища, ако:

 • Пийте течности, особено вода. Течностите могат да помогнат за премахването на бактериите от тялото, когато уринирате.
 • Уринирайте веднага щом имате нужда. Не отлагайте уринирането, когато почувствате желание.
 • Изпразнете пикочния мехур след полов акт. Уринирането възможно най-скоро след секс помага за изчистването на бактериите от уретрата. Това намалява риска от инфекция.
 • Избършете внимателно. Избършете отпред назад след уриниране и след изхождане. Това помага да се предотврати разпространението на бактерии в уретрата.
 • Избягвайте използването на продукти в областта на гениталиите. Дезодорантните спрейове в областта на гениталиите или душовете могат да бъдат дразнещи.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


 • Късметче за всяка зодия за 23 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 23 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този вторник, 23 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Късметът днес ще го намирате у дома - само се огледайте и вижте колко богат човек сте. Телец Неочакван подарък от близък човек ще ви зарадва. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия,...

 • Най-щастливият ден от седмицата за...
  Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 22 - 28 юли 2024

  Представяме ви най-късметлийския ден за всяка зодия за периода от 22 - 28 юли 2024. Овен - 23 юли, вторник Пред вас ще се отвори страхотна възможност за нова работа или издигане в настоящата. Увеличаване на доходите. Телец - 25 юли, четвъртък Ще получите голяма сума пари. Може да става дума...

 • Хороскоп за тази седмица, 22 - 28 юли...
  Хороскоп за тази седмица, 22 - 28 юли 2024

  Научете какво ви съветват звездите тази седмица, 22 - 28 юли 2024 според зодията. Овен През тази седмица комуникацията и съвместните проекти с бизнес партньори могат да отнемат по-голямата част от времето ви. Не говорете прекалено много за себе си и за успехите си. В сряда обажданията, лавината...

 • Хороскоп за днес, 23 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 23 юли 2024

  Научете какво ви очаква този вторник, 23 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден за прегръщане на промяната. С луната във вашия знак вашият емоционален радар е засилен, насърчавайки ви да се справите с нерешени проблеми. В професионален план може да възникнат неочаквани възможности...

 • Късметче за всяка зодия за 24 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 24 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 24 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Ще получите изненада от близък приятел. Телец Любовна магия, която ще запълни сърцето ви и ще ви накара да полетите от щастие. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 22 - 28 юли 2024 Близнаци Няма...

 • Хороскоп за днес, 24 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 24 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 23 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на динамична енергия, която ви подтиква да поемете инициатива както в работата, така и в личния живот. Звездите се подреждат в подкрепа на смели решения и творчески проекти. Вашата управляваща...

виж всички виж всички
Реклама