Ако пиете прекалено много течности, може би имате този проблем


Ако пиете прекалено много течности, може би имате този проблем
Снимка: iStock

Хората, които пият повече от три литра течности дневно, може да страдат от рядка форма на хормонален проблем, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

За мнозина прекомерният прием на течности е само безобиден навик. Но ако се пренебрегне вероятността от хормонален проблем, би могло да бъде фатално, затова учените изследват какви тестове са нужни, за да се постави точна диагноза.

Вижте още: Частите на тялото, в които пълнеем, показват какви здравословни проблеми имаме

В повечето случаи прекаленият прием на течности е свързан или с навик, или съпътства психично заболяване. В редки случаи обаче той е причинен от недостиг на вазопресин. Този хормон, секретиран от хипофизата, регулира съдържанието на вода и сол в организма. Хората, страдащи от недостиг на вазопресин, уринират често, губят големи количества течност и се чувстват жадни.

През последните две години два изследователски екипа под ръководството на проф. Мириам Крист-Крейн и д-р Жюли Рефард от университета на Базел, в сътрудничество с множество национални и международни центрове, работят интензивно върху методи за изследване, които да определят причината за тези разстройства. Те са открили, че тест, който стимулира отделянето на вазопресин чрез инфузия с висока концентрация на сол, е много надежден за диагностика.

Вижте още: Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска

Заради нарастването на концентрацията на сол е нужно постоянно наблюдение, включително измерване на всеки половин час на нивата на сол в кръвта на пациентите, обясни проф. Крист-Крейн.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама