Частите на тялото, в които пълнеем, показват какви здравословни проблеми имаме


Частите на тялото, в които пълнеем, показват какви здравословни проблеми имаме
Снимка: iStock/Guliver

Мит е, че има части от тялото, където не можете да премахнете излишните мазнини. За това обаче е необходимо да се открие причината за появата им и да се определят правилните тренировки и диета, казва Джеймс Дуиган, автор на световноизвестната диета "Clean & Lean" и личен треньор на модели като Ела Макферсън и Роузи Хънтингтън-Уайтли.

Той посочва, че грешните храни, хормоналният дисбаланс, стресът и токсините определят къде се съхраняват мазнините.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

Докато слабото място на повечето мъже за „упоритите“ мазнини е коремът, жените често имат проблеми с тези по бедрата.

Всеки вид мазнини говори за здравето и хранителните навици на човека. Въпреки че съставът на тялото до голяма степен се определя от генетиката, разпределението на мазнините често е показателно за здравословното ни състояние, сочат изследвания.

Коремни мазнини

Най-честата причина за мазнините по корема е стресът, според проучване на Yale University.

„По-високото излагане на стрес повишава активността на хормона кортизол, а коремната мазнина има повече рецептори за кортизол, отколкото всяка друга телесна мазнина“, казва ръководителят на изследването професор Елиза Епел.

Учените също така са установили, че втората най-честа причина за натрупване на мазнини по корема е дисбалансът на чревните бактерии.

Решение:

Добрата новина е, че не е нужно да спортувате твърде много, за да загубите мазнини по корема, тъй като интензивните аеробни упражнения ще увеличат производството на кортизол. Успокояващи упражнения като дълги разходки, йога и пилатес ще „атакуват“ коремните мазнини и ще намалят стреса.

Белият хляб, тестените изделия, сладкишите и алкохолът подуват и подхранват чревните бактерии, така че ги консумирайте в малки количества.

Протеините като пиле, риба, зелени зеленчуци и богати на фибри зеленчуци като картофи, маслини и цвекло забавят усвояването на захарта през червата и стимулират храносмилането.

Крака - прасци

Ако трудно намирате правилните ботуши, често страдате от безсъние и понякога краката ви тежат - това е вашата проблемна зона.

Отокът и тежестта в долната част на краката обикновено са резултат от недостатъчна почивка на краката, събуждане посред нощ и недостатъчно дълбок сън.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

Решение:

За да постигнете по-дълбок и качествен сън, избягвайте всякаква форма на въглехидрати и захар три часа преди лягане. Пиенето на големи количества течности преди лягане също не е добра идея, а твърде много сол в диетата също ще допринесе за задържането на вода.

Липсата на витамин В също може да причини задържане на вода, така че се опитайте да ядете повече риба, говеждо, ядки, кисело мляко и яйца, които са богати на тях.

Мазнини по гърба

Тлъстините по гърба са по-чести при жените. Това показва, че тялото трудно усвоява въглехидратите.

Решение:

Намаляването на въглехидратите доколкото е възможно в диетата и замяната на белия хляб с пълнозърнест ще помогне за намаляване на тези мазнини. Добър избор в диетата са всички форми на зърнени храни, които е добре да се комбинират с кисело мляко.

Мазнини в ръцете

Ако ви е трудно да намалите обема им, вероятната причина за проблема ви е натрупването на токсини в тялото. Хората, които имат по-високи количества бисфенол А в тялото си, са склонни да натрупват мазнини в ръцете си, установи скорошно американско проучване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама