Частите на тялото, в които пълнеем, показват какви здравословни проблеми имаме


Частите на тялото, в които пълнеем, показват какви здравословни проблеми имаме
Снимка: iStock/Guliver

Мит е, че има части от тялото, където не можете да премахнете излишните мазнини. За това обаче е необходимо да се открие причината за появата им и да се определят правилните тренировки и диета, казва Джеймс Дуиган, автор на световноизвестната диета "Clean & Lean" и личен треньор на модели като Ела Макферсън и Роузи Хънтингтън-Уайтли.

Той посочва, че грешните храни, хормоналният дисбаланс, стресът и токсините определят къде се съхраняват мазнините.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

Докато слабото място на повечето мъже за „упоритите“ мазнини е коремът, жените често имат проблеми с тези по бедрата.

Всеки вид мазнини говори за здравето и хранителните навици на човека. Въпреки че съставът на тялото до голяма степен се определя от генетиката, разпределението на мазнините често е показателно за здравословното ни състояние, сочат изследвания.

Коремни мазнини

Най-честата причина за мазнините по корема е стресът, според проучване на Yale University.

„По-високото излагане на стрес повишава активността на хормона кортизол, а коремната мазнина има повече рецептори за кортизол, отколкото всяка друга телесна мазнина“, казва ръководителят на изследването професор Елиза Епел.

Учените също така са установили, че втората най-честа причина за натрупване на мазнини по корема е дисбалансът на чревните бактерии.

Решение:

Добрата новина е, че не е нужно да спортувате твърде много, за да загубите мазнини по корема, тъй като интензивните аеробни упражнения ще увеличат производството на кортизол. Успокояващи упражнения като дълги разходки, йога и пилатес ще „атакуват“ коремните мазнини и ще намалят стреса.

Белият хляб, тестените изделия, сладкишите и алкохолът подуват и подхранват чревните бактерии, така че ги консумирайте в малки количества.

Протеините като пиле, риба, зелени зеленчуци и богати на фибри зеленчуци като картофи, маслини и цвекло забавят усвояването на захарта през червата и стимулират храносмилането.

Крака - прасци

Ако трудно намирате правилните ботуши, често страдате от безсъние и понякога краката ви тежат - това е вашата проблемна зона.

Отокът и тежестта в долната част на краката обикновено са резултат от недостатъчна почивка на краката, събуждане посред нощ и недостатъчно дълбок сън.

Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект

Решение:

За да постигнете по-дълбок и качествен сън, избягвайте всякаква форма на въглехидрати и захар три часа преди лягане. Пиенето на големи количества течности преди лягане също не е добра идея, а твърде много сол в диетата също ще допринесе за задържането на вода.

Липсата на витамин В също може да причини задържане на вода, така че се опитайте да ядете повече риба, говеждо, ядки, кисело мляко и яйца, които са богати на тях.

Мазнини по гърба

Тлъстините по гърба са по-чести при жените. Това показва, че тялото трудно усвоява въглехидратите.

Решение:

Намаляването на въглехидратите доколкото е възможно в диетата и замяната на белия хляб с пълнозърнест ще помогне за намаляване на тези мазнини. Добър избор в диетата са всички форми на зърнени храни, които е добре да се комбинират с кисело мляко.

Мазнини в ръцете

Ако ви е трудно да намалите обема им, вероятната причина за проблема ви е натрупването на токсини в тялото. Хората, които имат по-високи количества бисфенол А в тялото си, са склонни да натрупват мазнини в ръцете си, установи скорошно американско проучване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама