Ако в дома си имате котка, с тялото ви ще се случи това


Ако в дома си имате котка, с тялото ви ще се случи това
Снимка: iStock

Отглеждането на котка у дома оказва влияние върху здравословното състояние на човек. До този извод стигат учени от Единбург. В проучването им са участвали повече от десет хиляди души, които са на възраст 40-85 години.

Как се отразява на здравето отглеждането на котка у дома?

Притежателите на котки имат с 20% по-нисък риск от инсулт и инфаркт, в сравнение с тези, които нямат котка в дома си. Интересното е, че при първите рискът от тези заболявания е с 10% по-нисък спрямо този при собствениците на кучета.

Учените стигат до извода, че котките удължат живота на мъжете. Седемдесет процента от участниците в проучването, които да доживели до 85 години, са отглеждали котка.

Според германския психолог Евелина Топ котките повлияват положително на хората.

Мъркането им оказва благоприятен ефект върху здравето на човек. То увеличава производството на хормона серотонин и облекчава стреса. Освен това стимулира тонус на съдовете и се отразява положително на нервната система.

Тези факти за котките ще ви изумят!

Също така е установено, че галенето на котка се отразява положително при висок кръвно налягане. В случая това премахва статичното електричество и напрежението. В резултат на това високото кръвно, което е резултат от спазми и съдово пренапрежение, намалява.

Неслучайно в Швеция, Финландия и Германия обучени котки общуват с пациентите от центровете за рехабилитация и домове за възрастни хора.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист, както и балансираното хранене!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама