Ароматизираните свещи увеличава риска от мигрена и респираторни заболявания


Ароматизираните свещи увеличава риска от мигрена и респираторни заболявания
Снимка: iStock

Използването на ароматизирани свещи е един от начините да накарате дома си да мирише приятно, да озарите пространството или да се отпуснете. Експертите обаче твърдят, че изгарянето им може да увеличи риска от неприятни здравословни проблеми.

Вижте още: Ползите и вредите, ако ядете всеки ден кашу

Използването на ароматизирани свещи е свързано с мигрена, дразнене на очите и гърлото и по-висок риск от респираторни заболявания, съобщава The Daily Mail.

Експертът Тамаш Пандикс, специалист по обществено здраве в университета Semmelweis в Унгария, казва, че ароматизираните свещи могат също да влошат съществуващи състояния като астма.

Въпреки че ароматизираните свещи и ароматите за дома произвеждат само малко количество частици и изпарения наведнъж, те се натрупват в пространството при редовна или продължителна употреба.

"Това е така, защото свещите отделят малки частици от други замърсители, когато горят. Освен честото проветряване на домовете ни, най-добрият начин да подобрим качеството на въздуха в помещенията е да намалим количеството химикали, които използваме", казва експертът Тамаш Пандикс

Някои производители на свещи използват етерични масла, за да избегнат отрицателните ефекти на изкуствените аромати, но това също носи рискове за здравето.

Например химичното съединение туйон, намиращо се в етеричните масла, е свързано с увреждане на нервната система. Докато канеленият малдехид, който се използва в някои свещи с аромат на канела, може да причини дразнене на кожата и алергична реакция.

Вижте още: Киселини: 7 храни, които ще потушат пожара в хранопровода ви

Някои марки свещи също използват фитил, където памукът е увит около друг материал, като метал, създавайки токсични сажди, които също могат да доведат до белодробни проблеми.

"Независимо дали са изкуствено произведени, или естествени, всяко чуждо вещество за тялото е химическа опасност. Те може да не са канцерогенни, но тези вещества натоварват допълнително черния дроб и нашите метаболитни процеси не са готови да ги преработят", казва още специалистът.

Но не само ароматизираните свещи причиняват здравословни проблеми, а и други продукти, като почистващи и ароматизирани спрейове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама