Баба ми е казала никога да не изхвърлям водата от киселите краставички


Баба ми е казала никога да не изхвърлям водата от киселите краставички
Снимка: iStock/Guliver

Мариноването е начин за консервиране на храна с помощта на оцет и термична обработка. Този начин на консервиране на продуктите е един от най -старите методи за съхранение и консервиране на храни. 

Обикновено мариноваме гъби и зеленчуци (най-често краставици, червен пипер, цвекло, тиква), малко по-рядко плодове, месо и риба. Туршията се прави от оцет, захар, сол и вода и след това се вари. Мариноването също е свързано с използването на специфични подправки - например бахар, чесън, копър и дафинов лист. Добавяме ги към зеленчуци, месо, гъби и риба.

Влиянието на маринатата върху хранителната стойност

Маринатата не унищожава минералите (определено количество може да изтече по време на термична обработка) и не унищожава значително витамините, които присъстват в консервираните продукти. Но варенето унищожава всички съставки, които не са устойчиви на висока температура (например ензими). 

Когато търсите информация за свойствата на кисели продукти, можете да попаднете на противоречиви данни. Някои източници сочат, че киселите зеленчуци имат благоприятен ефект върху организма, тъй като имат алкализиращи свойства. Свойствата на киселия продукт се определят от съставките на самата туршия.

Традиционните маринати на основата на спиртен оцет имат подкисляващ характер. От друга страна, маринатите, приготвени с ябълков оцет, имат алкализиращ ефект върху организма.

Зеленчуците, мариновани в ябълков оцет, подпомагат храносмилането и намаляват риска от газове. В същото време те са нискокалорични и имат специфичен вкус и аромат.

Всичко изброено до тук важи с пълна сила и за маринатата на киселите краставички. И знаете ли за ползите от нея?

Този сок е уникална енергийна напитка. Защото съдържа калциев хлорид, който успокоява крампите и мускулните спазми.

Освен това, маринатата помага и при махмурлук. Туршиите притежават свойството да потискат симптомите на тежък махмурлук след голямо прекаляване с алкохола благодарение на балансирането на електролитите в тялото.

Водата от киселите краставички помага при разстройство и стомашно-чревни проблеми. Оцетът е широко известен със свойството си да успокоява раздразнените черва. Той е ефикасен при разстройства и затова водата от киселите краставички съдържаща оцет, е много полезна при диарии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама