Болкоуспокояващите притъпяват и емоциите


Болкоуспокояващите притъпяват и емоциите
Снимка: iStock

Популярните болкоуспокояващи като ибупрофен и ацетаминофен намаляват съпричастността, притъпяват емоциите и променят начина, по който хората обработват информацията. Ацетаминофенът е съставка в над 600 различни лекарства, най-известното от които е парацетамол.

Нов преглед на медицинските изследвания по темата предполага, че болкоуспокояващите имат въздействие върху психиката, което потребителите не предполагат. Те блокират не само физическата болка, но и емоциите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАСАЖЪТ? ВИДОВЕ И ПОЛЗИ

Приемът на болкоуспокояващи лекарства променя начина, по който мозъкът на хората обработва информация, начина, по който преживяват емоциите и по който реагират на емоционални събития, установяват авторите.

Когато жени приемат ибупрофен и ацетаминофен, той намалява болката, причинена от болезнени събития, например предателство. При мъжете се наблюдава обратната тенденция: те чувстват по-силна емоционална болка, след като приемат същите болкоуспокояващи. Както жените, така и мъжете показват по-ниско равнище на емпатия, след като приемат лекарствата. Други проучвания също свидетелстват за притъпяване на емоциите по различни начини. Когато гледат изображения с неприятно съдържание, хората реагират по-умерено, което показва намалена чувствителност. Хората, приемали парацетамол допускали и повече грешки при обработване на информацията.

Авторите на изследването, публикувано в научното списание Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences,препоръчват регулаторите да преразгледат тези лекарства и предупреждават, че при хората, които страдат от депресия или трудно изпитват положителни емоции, болкоуспокояващите могат да имат отрицателен ефект.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама