НЕ яжте и пийте тези неща, когато сте болни! Те ви пречат да оздравеете


НЕ яжте и пийте тези неща, когато сте болни! Те ви пречат да оздравеете
Снимка: iStock

Едва ли храната е тема за размисъл, когато сте болни от грип или имате стомашен проблем. За съжаление, някои продукти могат да развалят комфотра ви още повече. Тези храни и напитки НЕ трябва да консумирате, когато сте болни, за да се почувствате по-добре по-бързо.

1. Кафе

Не пийте кафе, когато сте болни, но особено при стомашни проблеми. Кофеинът в кафето е диуретик и може да ви остави дехидратирани. Това е недопустимо, когато сте болни, тъй като получаването на достатъчно вода помага на имунната система да се бори по-ефективно. Кофеинът е още по-лош, когато имате повръщане или диария, тъй като и двете могат да предизвикат загуба на течности.

2. Портокалов сок

Избягвайте портокаловия сок, когато имате кашлица или болки в гърлото. Киселинността на сока обикновено е освежаваща. Но когато имате кашлица или настинка, това може да навреди на гърлото ви. Той съдържа лимонена киселина, която го дразни. Това значи, че гърлото ще ви боли повече и ще отнеме повече време за заздравяване.

БАБИНИ РЕЦЕПТИ ПРИ БОЛКИ В УШИТЕ

3. Сладкиши

Избягвайте при стомашни проблеми. Рафинираната захар може временно да намали възможността на белите кръвни клетки да се борят с бактериите. Няколко часа след закуска с бисквити, бонбони или зърнени храни със захар имунната ви система отслабва. Става по-малко ефективна в борбата с микробите, които ви разболяват.

Рафинираната захар представлява още по-голям проблем, когато имате работа със стомашен проблем. Захарта има способността да изтегля течности от стомашно-чревния тракт, което може да доведе до редки, воднисти изпражнения и диария.

4. Газирани напитки

Избягвайте при всякакъв вид заболяване, но особено при стомашен проблем. Подобно на кафето, газираните напитки с кофеин дехидратират. Те са пълни със захар, която потиска имунната ви система и пречи на стомашно-чревния тракт. 

Ако водата просто не е привлекателна, опитайте напитка с по-ниско съдържание на захар с рехидратиращи електролити като спортна напитка или кокосова вода.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА ВИНЕНИЯ ОЦЕТ

5. Хрупкави закуски

Избягвайте ги при кашлица или болки в гърлото. Абразивната текстура на храни като картофен чипс или хрупкав тост ще се усети като шкурка върху болното ви гърло. Колкото повече го дразните, толкова по-дълго ще отнеме и лечението му.

6.  Алкохол

Алкохолът, подобно на кафето, е диуретик, който може да влоши свързаната с болестта дехидратация. Алкохолът също така е забранен при прием на по-силни лекарства, най-вече антибиотици.

7. Мляко

Вредно е при задух и храчки. Може би сте чували, че трябва да избягвате млечните продукти, когато сте болни, защото ви карат да произвеждате повече слуз или храчки. Но това не е напълно вярно. Няма ясни доказателства, че намаляването на млякото ще намали слузта - това е предимно анекдотично. Някои хора обаче смятат, че млечните продукти правят храчките им по-плътни и по-неприятни

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама