Със сигурност не знаете какви са ползите от червения винен оцет!


Със сигурност не знаете какви са ползите от червения винен оцет!
Снимка: iStock

Виненият оцет е перфектно допълнение към вкуса на ястията: оцетът от бяло вино е съставка в дресингите за салати, червеният винен оцет е идеален като добавка към маринатите. Виненият оцет, добавен към ястието, го обогатява със специфичен кисел вкус и аромат. Той също така притежава множество здравословни свойства. Струва ли си да го използвате във вашата кухня?

Оцет - общи характеристики

Оцетът е известен от хиляди години като един от най-старите ферментационни продукти. Има много документирана информация, че е бил популярна подправка, консервант и безалкохолна напитка още в древна Вавилония. Използва се и в народната медицина за лечение на различни инфекции от векове.

Той унищожава патогенните бактерии в храносмилателната система, действа върху инфекции на пикочните пътища, успокоява и премахва симптомите на подагра и ревматоиден артрит, регулира нивата на холестерола, укрепва кръвоносните съдове, намалява телесните мазнини, подобрява физическото състояние и укрепва имунната система. Оцетът е продукт, който се използва в ежедневието.

6 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ПИЕМ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Винен оцет - здравни свойства

Виненият оцет е ценен заради своите про-здравни дейности:

- подпомага работата на черния дроб;

- почиства организма от токсини;

- увеличава усвояването на калций и магнезий от храната;

- намалява риска от сърдечни заболявания;

- намалява риска от атеросклероза;

- има бактерициден ефект;

- забавя процеса на стареене;

- намалява образуването на бръчки;

- подпомага правилния метаболизъм на мазнини и въглехидрати;

- стимулира храносмилателните органи да отделят повече храносмилателни ензими.

Винен оцет - ефекти върху здравето

Въпреки че виненият оцет има много ползи за здравето, той не съдържа никакви витамини или минерали. Благодарение на ниското съдържание на калории и липсата на мазнини, той е идеален за отслабващи хора. Освен това ускорява метаболизма и потиска апетита. Има и бактерициден ефект. Благодарение на силен антиоксидант - ресвератрол - оцетът от червено вино забавя процеса на стареене на кожата: намалява образуването на бръчки и обезцветяването.

Виненият оцет е съставка, използвана и в естествената медицина и козметиката. Това вещество може да се използва върху външните части на тялото. Оптимално приготвен компрес от кърпа за еднократна употреба, напоена с вода с няколко капки винен оцет, ефективно неутрализира главоболието.

Винен оцет може да се използва и за ежедневна грижа за проблемна кожа, но в такава ситуация той трябва да се разрежда с голямо количество вода. Благодарение на дезинфекционните свойства, състоянието на кожата се подобрява ден след ден, симптомите на акне и микоза изчезват. Виненият оцет действа и като дезинфектант за леки рани и порязвания. Той също така успокоява изгарянията, предотвратявайки образуването на мехури върху увредените участъци от кожата.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ВСЕКИ ДЕН ЯДЕТЕ ГРОЗДЕ

Винен оцет - други свойства

Оцетът има антимикробни свойства, които го правят използваем в много области. От древна Гърция оцетът се използва широко като противогъбичен и антибактериален компонент поради много ниското си рН и наличието на оцетна киселина като основна съставка. Проникването на оцетна киселина в микробната клетъчна мембрана води до тяхната смърт. Антимикробната активност на оцета зависи от различни аспекти, включително бактериален щам, агрегация на киселина, йонна сила, рН и температура.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама