Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете вода с оцет


Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете вода с оцет
Снимка: iStock

Ябълковият оцет служи не само като овкусител и консервант, но също така и като средство за лична хигиена и за подобряване на здравето. Оказва се, че той може да се използва и за профилактика на атеросклероза. Но трябва да се приема поне два месеца.

Според Medical News Today киселият продукт е задължително да присъства в менюто ни не само като съставка в салатите.

Той трябва да се консумира ежедневно с вода. Разредете супена лъжица оцет в голяма чаша вода. Експертите съветват да започнете с малки дози оцетна вода, като постепенно я увеличавате до достигането на чаша на ден. Това е напълно достатъчно за постигане на общ лечебен ефект върху кръвоносните съдове на тялото. Ето какво може да очаквате от оцета при положение, че го приемате 2 месеца, разреден с вода. 

1. Регулиране нивата на кръвната захар и лошия холестерол

Изследването доказва, че ябълковият оцет подобрява контрола на кръвната захар, насърчава загубата на тегло и регулира нивата на лошия холестерол.

Резултатите от друго проучване за въздействието на ябълковия оцет върху организма са цитирани от Science Direct. В него участват хора с наднормено тегло и затлъстяване. След 12 седмици учените стигат до извода, че ябълковият оцет значително понижава нивата на триглицеридите и общия холестерол в плазмата и повишава концентрацията на така наречения "добър" липопротеинов холестерол с висока плътност.

Участниците в друго проучване са приемали ябълков оцет в продължение на 8 седмици. Проследено е съдържанието на мастни компоненти в кръвта им и в техните кръвоносни съдове. Доклад, публикуван в Research Gate, показва, че изследването е установило „значително намаляване на вредните липиди в кръвта“.

2. Профилактика на атеросклероза и сърдечни заболявания

Оцетът е отлично средство за профилактика на атеросклероза и съдови усложнения, които могат да причинят исхемия, тромбоза и инфаркт.

3. Подобряване състоянието на устната кухина

Ябълковият оцет убива бактериите в устата, като същевременно с това предотвратява появата на лош дъх.

4. Облекчаване на киселините

Киселинният рефлукс и киселините често са резултат от липса на киселина в стомаха. Чаша вода с лъжица ябълков оцет могат да помогнат за облекчаването или предотвратяването на това състояние.

5. Укрепване на имунната система

Благодарение на мощните си антибактериални свойства, ябълковият оцет може да успокои възпаленото гърло - просто не забравяйте да го разредите с вода, преди да го използвате. Освен това, когато приемате оцет, полезните бактерии, които той съдържа, ще укрепят имунната ви система.

6. Цялостна детоксикация на организма

Консумирането на ябълков оцет подобрява лимфния дренаж и циркулацията, което спомага за цялостна детоксикация. Същевременно приемът на киселия продукт повлиява положително върху проявата на алергични реакции.

Оцетът може да се използва и външно като средство за лична хигиена. Той ще ви помогне да се отървете от пърхота. Приложен директно върху скалпа убива Malassezia - щам на гъбичките, отговорни за появата на пърхот. Прибавете капка ябълков оцет към пастата за зъби и ще останете очаровани от ефекта -  ще забележите, че усмивката ви става по-бяла и сияйна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама