4 добри причини да ядете череши


4 добри причини да ядете череши
Снимка: iStock/Guliver

Настъпи сезонът на пресните плодовете и зеленчуци. И вече на всеки щанд можете да намерите зрели, вкусни и най-важното, здравословни череши - трудно е да им устоим. А и не е нужно, защото ето какви са ползите за тялото ни, ако всеки ден хапваме по малко от тези плодове.

Паметта ще се подобри

Черешите са богати на антоцианин - съединение, което има благоприятен ефект върху паметта и мозъчната функция като цяло. Това е доказано от изследване, проведено в университета в Бостън. Гризачите, чиято диета e била обогатена с антоцианин, значително подобрили паметта и двигателните си функции. Освен това, подобно на много тъмно червени плодове, черешите са богати на полифеноли, които забавят стареенето на мозъка.

10 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ ЯГОДИТЕ

Метаболизмът ще се нормализира

Черешите съдържа много витамин В и фибри, които нормализират работата на храносмилателния тракт, подобряват метаболизма и помагат за справяне със запека. Растителните антиоксиданти в черешите правят мазната храна по-лесна за смилане. Затова те са най-добрият избор за десерт след обилна вечеря.

Кожата ще стане по-красива

Всичко е свързано със съдържанието на ретинол и антиоксиданти, които изобилстват в черешите. С редовната им употреба в сезона, когато са прясно набрани, те ускоряват процесите на регенерация, допринасят за удължаването на младостта на кожата и предотвратяват появата на обриви поради бързото извеждане на токсините от тялото.

7 ХРАНИ, КОИТО ЕСТЕСТВЕНО ПРОЧИСТВАТ ТЯЛОТО

Ще спите по-добре

Всичко е свързано с мелатонина - хормон, който е отговорен за нашите биоритми и качеството на съня. Той се съдържа в сравнително големи количества в черешите. Ето защо, само една шепа плодове всеки ден ще направи съня ви по-дълбок и спокоен и ще ви помогне да заспите по-бързо. При това без никакви странични ефекти - за разлика от многото хапчета за сън.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама