Тези 12 храни трябва да се ядат от всяка жена


Тези 12 храни трябва да се ядат от всяка жена
Снимка: iStock/Guliver

Ползата от правилното хранене е неоспорима. Все пак някои продукти са по-полезни за различните полове. Ето кои са най-полезните продукти за жените според изданието Al Arabiya.

Червени чушки

Червените чушки са един от главните източници на витамин С. Те допринасят за здравето на кожата и укрепват имунната система. Употребата на повече червени чушки помага в борбата с бръчките и сухата кожа, а също така ще ви защити от настинка и грип.

Цвекло

Цвеклото е уникален източник на вещества, които действат като мощни антиоксиданти с противовъзпалителни и други защитни свойства. Зеленчукът съдържа бетаин, който помага да се борим с инфекциите и ускорява обмяната на веществата. Освен това повишава нивото на серотонин и влияе положително на настроението.

Канела

За да се избегне развитието на болестта на Алцхаймер, трябва да обърнете внимание на храненето си и да включите в него канела. Тя съдържа проантоцианид и канелен алдехид, които помагат да се предотврати образуването на белтъка, предизвикващ болестта на Алцхаймер. Освен това употребата на канела понижава и нивото на захар в кръвта.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ЯДЕТЕ КАНЕЛА ВСЕКИ ДЕН

Леща

Лещата е много полезно допълнение в менюто на жените. Употребата ѝ веднъж в седмицата ще помогне да се балансира нивото на захарта в кръвта и да се поддържа теглото. Лещата съдържа вещества, които предотвратяват развитието на онкологични заболявания.

Тиква

Употребата на тиква се отразява положително на здравето на очите и спомага за забавянето на проблемите в тази област.

Сьомга

Сьомгата е богата на наситените мастни киселини Омега 3, които имат противовъзпалителни свойства. Тяхната употреба понижава риска от смърт от сърдечно-съдовите заболявания с 33%, а така също понижава вероятността от развитието на артрит.

Говеждо месо

Постното говеждо месо е един от най-добрите източници на желязо за жените в предменопауза. Употребата му веднъж седмично помага да се повиши нивото на желязо в организма.

Пълнозърнест хляб

Употребата на по-голямо количество продукти с високо съдържание на фибри е добра профилактика на рака на млечната жлеза, тъй като понижава нивото на естроген в кръвта. Един резен пълнозърнест хляб съдържа 6 грама фибри.

Банани

Според учените след менопаузата рискът от инсулт при жените нараства заради по-ниското ниво на естрогена. В същото време бананите съдържат много калий и малко натрий. Този плод помага за понижаването на кръвното налягане и така защитава организма от сърдечни пристъпи и инсулти.

10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕМ БАНАНИ

Домати

Доматите са един от най-полезните продукти за здравето на жените. Те съдържат антиоксиданта ликопен, който защитава човешката ДНК и понижава риска от развитието на рак на млечната жлеза, матката, белите дробове и стомаха.

Орехи

Орехите съдържат антиоксиданти и наситени мастни киселини Омега-3. Според изследванията 30 грама орехи на ден в продължение на 8 седмици помагат за подобряването на кръвообращението. Същото количество орехи може да забави развитието на рака на гърдата. Някои научни данни потвърждават ефективността на продукта при профилактика на исхемичната болест на сърцето.

Спанак

Спанакът е богат на полезни бактерии и помага да се предотвратят алергични кризи, гестационен диабет, вагинални инфекции и покачване на теглото. Освен това спанакът съдържа вещество, което предотвратява размножаването на вредните бактерии в организма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама