Бременна си! Kакво да очакваш?


Бременна си! Kакво да очакваш?
Снимка: iStock/Guliver
Бременна си! Kакво да очакваш?
Снимка: iStock/Guliver

Някои от характерните за периода на бременността неща са ясни на всички ни – подути крака, заради които може да ти се наложи дори да си купиш по-голям номер обувки, бесни червени стрии, разполагащи се по бедрата, корема и гърдите ти, и разбира се, рев на всяка по-сантиментална реклама по телевизията.

Има обаче и неща, за които никой не те е предупредил. Ако се подготвиш за това, което ти предстои, преживяването ще е по-малко стресиращо. Но имай предвид едно – колкото и да си мислиш, че си наясно със странностите на тези девет месеца, никога не можеш да си напълно подготвена за всичко. Всяка бременност е различна и това, че приятелката ти е качила 7 килограма през първите два месеца, не е гаранция, че ти няма да свалиш 5 килограма за същия период. Ето някои от изненадващите промени, които биха могли да те връхлетят:

Окосмяването ти ще се засили и вероятно ще обхване неподозирани участъци от тялото ти.

Сигурно знаеш, че благодарение на хормоните косата става по-плътна, а ноктите - по-здрави. Това, което повечето жени премълчават, е, че космите се появяват и на места, където не са добре дошли, най-вече по корема, но понякога също и по лицето и гърдите. Успокояващото е, че това е временно явление и след края на бременността те ще изчезнат яко дим. Лекарите предупреждават да не се правят никакви опити за отстраняване на окосмяването с кремове, епилатори или самобръсначки. Просто ще трябва да потърпиш.

Постоянно те спохождат еротични сънища.

Никой не говори за това, но бременността обикновено отключва най-безсрамните ти фантазии, в които участват най-разнообразни герои като се започне от съпруга ти и се стигне до учителя по волейбол, когото си си харесвала в 9-ти клас. Няма нищо притеснително в сънищата ти, те също се дължат на хормоните и на повишения приток на кръв в гениталиите. И не се учудвай, ако сънищата ти те подтикнат да действаш и на яве – особено в най-приятния втори триместър от бременността.

Не е задължително да искаш да погълнеш всичко, което ти се изпречи на пътя.

Някои жени не спират да похапват още от началото на бременността си, та чак до последния й ден. Други обаче нямат никакъв апетит заради сутрешното гадене (което, повярвайте, не е само сутрешно), а трети, дори и да искат, не могат да изядат много поради простата причина, че стомасите им са притиснати от плода/плодовете и просто няма място за големи количества храна. Какъвто и да е случаят при теб, важното е да ядеш правилно и да пиеш специалните витамини за бременни.

Обезкосмяването може да се превърне в същинско приключение.

Ако си свикнала редовно да поддържаш гладко положението там долу, може да ти се наложи да промениш навиците си за известно време, просто защото няма да можеш да виждаш какво правиш. А едва ли искаш да си играеш с остър предмет (самобръсначка или пинсета), без да си съвсем наясно накъде да го насочиш. В случай, че попаднеш на гинеколог-шегаджия, задължително ще получиш жокер – да помолиш партньора си да те обръсне. Това им е нещо като любима професионална закачка, която в действителност не е особено смешна.

Кожата ти също ще се промени.

Повечето бъдещи майки се радват на прекрасна, сияйна кожа, която отново е резултат от повишения приток на кръв. За съжаление, не всяка жена има този късмет – някои се сдобиват с акне, сякаш отново се връщат в тийнейджърските си години. И това за съжаление не е всичко; при излагане на слънце често се появяват петна по лицето, бенките сменят формата и размера си, появяват се и доброкачествени кожни лезии. Няма нужда да се вторачваш в тези досадни подробности – веднага щом родиш и спреш да кърмиш, те или изчезват сами, или ти отиваш на лекар и той ти помага да се отървеш от проблема.

Чувстваш се по-красива от всякога

Независимо от големия корем, подутите крайници и всичко останало, което те тревожи, ще откриеш, че се чувстваш по-красива и секси отвсякога. Съвсем нормално е – осъзнаваш какво чудо на природата е тялото ти и започваш да го обичаш и уважаваш заради това, което приготвя за теб. Има голяма вероятност това усещане да се запази и след като родиш и ще го разбереш, когато всички около теб започнат да ти правят комплименти за външния вид, как си разцъфнала, сияеш и изглеждаш по-одухотворена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама