Будите се с болки в корема, причината може да е много сериозна


Будите се с болки в корема, причината може да е много сериозна
Снимка: Istock

Събуждането с болки в стомаха е не само неприятни, но може да бъде и индикатор за сериозен здравословен проблем.

Гастроентерологът Роналд Омино посочва защо може да се събудите с болки в стомаха, ако изключим дискомфорта, който понякога създават газовете.

Вижте още: 5 вкуса в устата, които са сигнал за здравословен проблем

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Ако често се събуждате с кисел вкус в устата и остри болки в стомаха, може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест или хроничен киселинен рефлукс.

Това се случва, когато потокът от храносмилателни сокове е блокиран. Симптомите включват: киселини и парене в гърдите или горната част на корема, усещане, че храна, течност или друго стомашно съдържание се връща обратно в устата или гърлото и затруднено преглъщане.

Запек

Ако сутрин се събуждате със стомашни болки или дискомфорт в стомаха, спомнете си кога за последен път сте имали редовно изхождане, защото има голяма вероятност да имате запек.

Симптомите, които се появяват при констипация са: по-малко от три изхождания седмично, изпражнения, които са твърди, сухи или с неправилна форма, изпражнения, които се отделят трудно или болезнено.

Стомашна язва

Стомашната язва може да се прояви като остра или хронична болка в корема, предимно в горната част. Болката може да се появи няколко часа след хранене, когато тялото произвежда повече киселина или на празен стомах, което води до болка сутрин.

Причините, които най-често водят до стомашна язва са: прекомерна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства и инфекция с бактерията Helicobacter pylori.

Ако не се лекува, може да доведе до кървене от горната част на стомашно-чревния тракт. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако видите кръв в изпражненията или черни изпражнения.

Вижте още: Добра новина: Шепа от тези ядки лекува преддиабетно състояние

Синдром на раздразнените черва

Ако често се събуждате с гадене, може да имате синдром на раздразнените черва (IBS).

Това е функционално стомашно-чревно разстройство, което означава, че е свързано с проблеми между червата и мозъка. То причинява чревна чувствителност, която променя начина, по който се свиват чревните мускули.

Симптомите могат да включват коремна болка и подуване, както и промени в движенията на червата, включително диария или запек.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама