Черен пипер, сол и лимон: Вълшебна комбинация за 5 проблема


Черен пипер, сол и лимон: Вълшебна комбинация за 5 проблема
Снимка: iStock

Обикновено свързваме черния пипер, солта и лимона с пикантен дресинг за салата. Те обаче може да се използват и за много други цели. Комбинирани или взети поотделно, и трите съставки лекуват различни болежки.

В традиционната медицина лимоновият сок се използва като диуретично средство, като лосион, като тоник и за жабурене. Солта пък е незаменима за организма – подобно на водата и кислорода. Черният пипер е също стар познайник в народната медицина, затова не е изненадващо, че тяхната комбинация намира приложение в следните пет случая:

1. Болно гърло

Ще се отървете от болките в гърлото, като смесите 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон, ½ ч.л. черен пипер и 1 ч.л. сол в 1 ч.ч. топла вода. Правете си гаргара с получената течност.

2. Камъни в жлъчката

Втвърдените остатъци от храносмилателни сокове, които се отлагат в жлъчния мехур, се наричат камъни. Те могат да причинят болка, дискомфорт и да възпрепятстват правилното храносмилане. За да се придвижат, разбият и изхвърлят камъните, пийте смес от 3 части зехтин, 1 част лимонов сок и 1 част черен пипер.

3. Афти

Ако афтите ви създават грижи, ги премахнете бързо като 3 пъти дневно си изплаквате устната кухина с 1 с.л. сол, разтворена в 1 ч.ч. топла вода.

4. Гадене и прилошаване

Бързо може да облекчите стомашното неразположение с черен пипер, а лимонът прекратява гаденето. Смесете 1 с.л. лимонов сок с 1 ч.л. черен пипер и разбъркайте в 1 ч.ч. топла вода. Пийте течността бавно на малки глътки.

5. Настинки и грип

Лимонът може да сътвори истински чудеса при настинка или грип. Изстискайте сока на ½ лимон в 1 ч.ч. вряла вода, като пуснете вътре и кората. Оставете всичко да престои 10 минути. Извадете кората и пийте, за да се чувствате по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама