Да понижим кръвната захар с билки и подправки


Да понижим кръвната захар с билки и подправки
Снимка: iStock/Guliver

Плодовете, хлябът, пастата и зърнените закуски са популярни източници на глюкоза. Известна още като кръвна захар, глюкозата е жизнено важен източник на енергия за тялото. Мускулите и мозъкът ни постоянно имат нужда от глюкоза - за да функционират оптимално. Това е особено важно за мозъка, защото той е неспособен да складира енергията за бъдеща употреба. Мускулите, от друга страна, се нуждаят от глюкоза за енергия, използвана за всяко движение, което извършваме.

Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира също така от протеини и мазнини. При разлагане тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта. Хормонът инсулин действа като ключ, който осигурява правилното абсорбиране на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

Повишеното ниво на кръвната захар, известно като хипергликемия, може и да не нанася моментални вреди върху органите на тялото, но води до отслабването им, до постоянна жажда, честа нужда от уриниране и податливост на инфекции. В дългосрочен план това състояние може да се доразвие като диабет, бъбречно заболяване или дори нервна дегенерация, която често води до ампутация.

Според специалистите, когато нивото на кръвната захар е високо, се получава гликация на протеините. Това е процес, при който протеиновите молекули се свързват с произвеждащи захар крайни продукти на напредналата гликация (advanced glycation end product, или AGE). Тези продукти предизвикват възпаления и увреди на тъканите, свързани с диабета и стареенето.

Изследването на учените от Джорджия показва, че има пряка връзка между билките и подправките, съдържащи феноли, и способността да се възпрепятства производството на AGE продукти. Някои от най-полезните билки и подправки, които ще ни помогнат да постигнем този ефект са:

Канела

Установено е, че в тази подправка има 18% феноли в сухото й тегло. За диабетици с тип 2 диабет или хора с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта само с по 1 ч.л. канела на ден. Подобрената устойчивост към инсулина помага за контролирането на телесното тегло и понижава риска от развитие на сърдечно заболяване.

Карамфил

Той съдържа 30% феноли в сухото си тегло, както и други мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични и гермицидни както и противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.

Риган

Тази подправка е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани, месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити. Билкарите дори препоръчват ригана като лек срещу ешерихия коли (Е. Coli).

Градински чай

Тази билка съдържа фитостероли, известни с охлаждащото си действие. Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно германско изследване е открило, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.

Чесън

Той съдържа серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерния си вкус и аромат.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама