Дефицитът на магнезий отключва редица заболявания


Дефицитът на магнезий отключва редица заболявания
Снимка: iStock

Милиони хора страдат всеки ден от недостиг на магнезий, без дори да го осъзнават. Въпреки че той е отговорен за нормалното протичане на повечето жизнени процеси в тялото ни, той е 2 пъти под нормата в храната ни според СЗО. В същото време магнезият е нужен за повече от 300 биохимични реакции и присъства във всеки орган на човешкото тяло. Той регулира и усвояването на калция, калия и натрия, поради което набавянето му е от изключителна важност. Скорошни изследвания показват, че 75% от хората страдат от критично ниско ниво на магнезий. В същото време всяко известно заболяване е свързано с недостиг на магнезий.

Дефицитът на магнезий се диагностицира трудно, защото не може да бъде открит чрез кръвно изследване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се намира в кръвта, което прави изследването неточно. Само някои специализирани лаборатории проверяват червените кръвни клетки за наличие на магнезий и този тест е доста по-точен, но рядко се прилага. За това всеки следва да следи за признаци и симптоми на магнезиевия дефицит като умора, виене на свят, немощ, загуба на апетит и главоболие.

Храната е основен източник на магнезий, но тя често е бедна на този минерал. Съвременният начин на живот е свързан с високата консумация на рафинирани храни, а процесите на преработването им значително снижават количествата магнезий в тях. Например - при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза - 83%. Изследване показва, че ако през 1909 г. сме приемали средно 404 мг/ден магнезий, сега тази стойност едва достига 250 мг/ден.

БОРОВИНКИТЕ ГОДЖИ - ТИБЕТСКАТА СУПЕРХРАНА

Магнезият е необходим през целия жизнен цикъл, във всяка възрастова група. Американският институт по медицина препоръчва като норма за възрастни над 18 години по 350 мг. дневен прием на магнезий. Според много здравни специалисти необходимата доза е дори по-висока — 420 мг/ден за мъже 360 мг/ден за жени. Тези дози са относителни и са препоръчителни за човек с нормална активност и среднодневен прием на храна от порядъка на 2000 ккал.

В човешкия организъм се съдържат между 24 и 30 грама магнезий. Около 60% от общото му съдържание се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, и бъбреците, както и в еритроцитите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама