Диетолог: Това е най-полезното сирене


Диетолог: Това е най-полезното сирене
Снимка: Pexels

Сиренето има богата кулинарна история и хората го правят повече от 4000 години. Днес съществуват 2000 разновидности, така че е логично да се запитаме: Кое е най-здравословното сирене?

Вижте още: Експерти: Най-добрите витамини и хранителни вещества за здравето на вашия мозък

Ранните проучвания потвърждават връзката между високия прием на наситени мазнини от млечните продукти и повишения риск от сърдечни заболявания. Пълномаслените млечни продукти обаче може да не са толкова нездравословни, колкото се смяташе досега, според най-новите изследвания.

Преглед на проучвания от 2023 г. заключава, че сиренето е „богато на хранителни вещества“ и има „неутрални до умерени ползи за човешкото здраве“.

"Въпреки че съдържа наситени мазнини, сиренето съдържа полезни хранителни вещества като протеини и калций", казва диетологът д-р Натали Рицо.

Например, едно парче чедър има пет грама наситени мазнини, но също така и седем грама протеин и осигурява 14 процента от препоръчителната дневна стойност на калций. Освен това сиренето съдържа витамини А и В.

Кое сирене е най-здравословно?

"Бих казала, че най-здравословният избор е прясното сирене. Съдържа по-малко наситени мазнини и повече протеини от други сирена", отбелязва д-р Рицо.

Половин чаша прясно нискомаслено сирене има:

- 90 калории

- 12 грама протеин

- 2,5 грама мазнини

- 5 грама въглехидрати

– 125 милиграма калций (10 процента от дневната стойност)

Вижте още: Как успехът при инвитро зависи от възрастта

На второ място са меките сирена - рикота или моцарела, които се правят от обезмаслено мляко, така че имат по-малко наситени мазнини и като цяло са по-здравословни.

Твърдите сирена като пармезан, чедър и швейцарско са с естествено по-ниско съдържание на лактоза, така че хората, които са чувствителни (непоносими) към лактоза, могат да се възползват от избора на тези продукти.

"Като цяло всяко сирене е добро в умерени количества, а хранителното съдържание варира само леко между видовете", казва д-р Рицо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама