Експерти: Най-добрите витамини и хранителни вещества за здравето на вашия мозък


Експерти: Най-добрите витамини и хранителни вещества за здравето на вашия мозък
Снимка: Istock

Когато става въпрос за здравето на мозъка, с напредването на възрастта, вашият хранителен режим играе ключова роля. Яденето на разнообразни храни е от решаващо значение за получаване на витамините и хранителните вещества, от които мозъкът ви се нуждае, за да продължи да работи по най-добрия начин. 

Вижте още: Тази билкова напитка ще стопи мазнините по корема ви

Изследванията са установили, че някои хранителни вещества, флавоноиди, ненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини са свързани с по-бавен когнитивен спад и намален риск от деменция, казва Пуджа Агарвал, Ph.D., хранителен епидемиолог и асистент в катедрата по вътрешни болести в Rush Medical College в Чикаго.

Въпреки че яденето на цели храни е най-добрият начин да си набавите тези стимулиращи мозъка хранителни вещества. добавките за здравето на мозъка могат да бъдат полезна опция при определени обстоятелства.

Витамини полезни за здравето на мозъка:

Омега-3 мастни киселини

Ако някога сте се чудили защо мазните риби като сьомга и риба тон винаги се рекламират като част от здравословната диета, ето една от причините: те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, вид ненаситена мазнина, която има предпазващ мозъка анти -възпалителен ефект и е градивен елемент на клетъчните мембрани в мозъка.

Омега-3 също са свързани с по-ниски нива на бета-амилоид, вид протеин, открит в мозъците на хора с увреждане, свързано с болестта на Алцхаймер. „Омега-3 мастните киселини лесно проникват през кръвно-мозъчната бариера и са от съществено значение за структурата и функционирането на мозъка“, обяснява д-р Агарвал.

Експертът добавя, че има някои изследвания, които показват, че високите дози омега-3 мастни киселини след мозъчно сътресение или друга травматична мозъчна травма могат да имат защитен ефект срещу трайно увреждане.

Къде да си набавите Омега-3: Освен мазната риба, добри източници на омега-3 включват ядки и семена и някои обогатени храни като яйца и кисело мляко. Ако сте човек, който не яде морска храна често, посъветвайте се с вашия лекар относно приемането на добавка на омега-3.

Витамин Е

Този витамин функционира като антиоксидант в тялото и предпазва клетките от оксидативен стрес, вид увреждане, причинено от свободните радикали (нестабилни молекули в тялото), дори в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер. Мозъкът е особено податлив на оксидативен стрес, който се увеличава по време на стареенето и е основен фактор за когнитивен спад.

Витамин Е също е противовъзпалително, което помага да се поддържа ДНК здрава и да се възпроизвежда правилно, като същевременно поддържа структурата на здравите мембрани на мозъчните клетки, казва д-р Робин Форутан, функционален диетолог.

Как да си набавите витамин Е: Витамин Е може да се намери в тъмнолистни зеленчуци, авокадо, червен пипер, аспержи, манго, тиква, ядки и семена.

Вижте още: Учени: Ето какво се случва с тялото ни след седмица гладуване

Витамини от група В

Когато става въпрос за здравето на мозъка, съсредоточете се върху трите B: витамини B6, B12 и B9 (фолат). „Тези три вида витамини от група В са необходими за нормалното функциониране на мозъка“, казва д-р Агарвал, „и всеки техен дефицит може да увеличи риска от загуба на паметта и други форми на когнитивен спад.“

Причината: Тези витамини помагат за стимулиране на производството на невротрансмитери или мозъчни химикали, които доставят съобщения между мозъка и тялото.

Увеличаването на вашия B12 чрез приемане на добавка също може да бъде полезно при загуба на памет с напредване на възрастта, тъй като това е много често хранително вещество към, което възрастните хора развиват дефицит, отбелязват експертите.

Как да си набавите витамини от групата B: Фасулът е един от най-добрите източници на витамини от група В. Можете да намерите B6 в банани, портокали, папая, пъпеш, риба тон, сьомга, птиче месо и тъмни листни зеленчуци. Фолат се съдържа в броколи, зеленчуци, пълнозърнести храни, яйца, фъстъци и слънчогледови семки.

Витамин B12 се намира само в месни и рибни продукти; за вегани и вегетарианци, хранителната мая и обогатените пълнозърнести храни са добър начин да си набавите запасите. Хората на растителна диета наистина имат много по-висок риск от истински дефицит на B12, така че говорете с вашия лекар или диетолог дали добавката B12 е подходяща за вас или не.

Витамин C

Този антиоксидант е известен със своите имунитетни сили, но витамин С и други флавоноиди също поддържат мозъка, потенциално чрез укротяване на увреждащото мозъка възпаление.

В едно проучване, проведено от изследователи от университета Ръш става ясно че, хората, които консумират ягоди, богати на витамин С, поне веднъж седмично, са имали по-малка вероятност да развият Алцхаймер в течение на почти 20-годишния период на изследване.

Как да си набавите витамин C: Вземете витамин С в изобилие от киви, червени и зелени чушки, цитрусови плодове, горски плодове, броколи, карфиол, брюкселско зеле и домати.

Добавки за здравето на мозъка

Ако решите да приемате добавка за здравето на мозъка, важно е да се консултирате с медицински специалист или специалист по хранене, който е добре запознат с добавките. Много от тези продукти имат смесени изследвания или фантастична реклама, която дава обещания, които капсулата не може да изпълни, а добавките не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата.

L-теанин

Тази аминокиселина помага за успокояване на невротрансмитерите, което е чудесно за настроението и стреса. Тъй като стресът влияе отрицателно върху функционирането на мозъка. Други изследвания показват, че добавката може да подобри когнитивното функциониране.

Вижте още: Промени в лицето, които говорят за сериозни заболявания

L-карнитин

Изследванията са смесени, но митохондриалното хранително вещество е известно с това, че подобрява когнитивните функции и невротрансмитерната функция.

Гинко билоба

Доказано е, че тази добавка подобрява паметта и че поддържа здравословен кръвен поток към мозъка за още повече ползи за здравето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама