Учени: Ето какво се случва с тялото ни след седмица гладуване


Учени: Ето какво се случва с тялото ни след седмица гладуване
Снимка: Istock

Значителни промени настъпват в тялото ни по време на продължителен период на гладуване, показа новото изследване. Резултатите предоставят някои доказателства за ползите за здравето от пълното ограничаване на калориите. Доказано е обаче, че всички потенциално полезни промени за здравето се случват след поне три дни без храна.

Вижте още: Промени в лицето, които говорят за сериозни заболявания

Чрез идентифициране на потенциалните ползи за здравето от гладуването, екип от изследователи от университета Queen Mary в Лондон и Норвежкото училище по спортни науки проправят пътя за по-нататъшни изследвания, които биха могли да доведат до разработването на нови терапии.

През хилядолетията хората са развили способността да оцеляват без храна за дълги периоди от време, твърдят изследователи в проучването. Периодичното гладуване се практикува от милиони хора по света по различни медицински или религиозни причини.

По време на гладуване тялото променя източниците и вида на енергията, така че вместо калориите, използва собствените си складирани мазнини. Въпреки това, извън тази промяна в използването на енергия, малко известно е  това как тялото реагира на дълги периоди без храна и дали има някакви последици за здравето, било то добри или лоши. Новите техники позволиха на изследователите да измерват хиляди протеини, циркулиращи в кръвта, и да изучават молекулярните адаптации към гладуване по систематичен и подробен начин.

Учените проследили 12 здрави доброволци, които не яли нищо в продължение на седем дни, а само приемали вода. Участниците в проучването са наблюдавани ежедневно за промени в нивата на около 3000 протеина в кръвта им преди, по време и след гладуване. Като идентифицират кои протеини участват в реакцията на тялото, изследователите са успели да предскажат потенциалния резултат за здравето от гладуването, включвайки генетична информация от големи проучвания.

Както се очаквало, изследователите отбелязват, че вместо глюкоза, тялото започва да използва телесните мазнини като енергия още между първия и третия ден от гладуването. Доброволците са загубили средно 5 - 7 килограма, изразходвайки както мазнини, така и чиста мускулна маса. След прекъсване на гладуването те почти напълно възстановили мускулната си маса, но не и мазнините.

Вижте още: Три сериозни признака на сърдечно заболяване, които могат да се видят в очите

За първи път учените са забелязали, че тялото претърпява големи промени в нивата на протеин след три дни гладуване, което показва реакцията на тялото към калориен дефицит. По същество един от трите вида измерени протеини се променя драстично по време на гладуване във всички основни органи. Тези промени били последователни при всички доброволци, но имало и промени в структурите, които поддържат невроните в мозъка.

"За първи път можехме да видим какво се случва в цялото тяло на молекулярно ниво, когато гладуваме. Гладуването, когато се прилага безопасно, е ефективна интервенция за отслабванеказва Клаудия Лангенберг, директор на Университетския институт за прецизни здравни изследвания (PHURI) към университета Queen Mary

"Въпреки че гладуването може да бъде полезно при някои заболявания, обикновено не е опция за болни пациенти. Надяваме се, че тези открития ще предоставят известна информация за определени ползи от гладуването и че по-късно това ще доведе до терапия, която може да помогне на много пациенти", казва Майк Пикнър от PHURI.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама